Koeberg kärnkraftverk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koeberg kärnkraftverk är ett kärnkraftverk 30 km norr om Kapstaden i Sydafrika. Det är Sydafrikas och Afrikas enda kärnkraftverk för energiproduktion. Verket har ca 1200 anställda (2007).

Design och drift[redigera | redigera wikitext]

Verket har två tryckvattenreaktorer (Koeberg 1 och Koeberg 2) som drivs med uran. Var och en av reaktorerna producerar 921 MWe. Verket står för 6% av Sydafrikas elproduktion. Reaktorerna kyls av saltvatten från Atlanten.

Låg- och medelaktivt avfall från Koeberg transporteras i stål- och betongbehållare till en lagringsplats i Vaalputs, ca 600 km från verket i Kalahariöknen. Högaktivt avfall förvaras på verket.

Koebergs naturreservat är ett 22 km² stort område som omger kärnkraftverket. Området ägs av Eskom och innehåller en stor mängd arter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sydafrika har stora koltillgångar och det mesta av landets elektricitet har därför kommit från kol. Kolet finns dock långt från de stora befolkningsområdena där elektricitetsbehovet är störst. Under 1970-talet undersökte man därför möjligheten för elektricitet från kärnkraft. Man beslutade att kärnkraftverk med en kapacitet på ca 2000 MW skulle vara billigare än att producera elen från kol. I mitten av 1980-talet togs det beslut att bygga Koebergs kärnkraftverk. Reaktorerna byggdes av Framatome (numera Areva). Arbetet med reaktorena påbörjade 1976 och de togs i drift 4 april 1984 respektive 25 juli 1985. Idag ägs och drivs verket av Eskom.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Det är det kärnkraftverk i världen som ligger längst söderut.