Kolbotn

Kolbotn var huvudort i Oppegårds kommun, nu del av Nordre Follo kommun i Norge. Kolbotn har cirka 6 000 invånare och ligger cirka 13 km sydost om Oslo. Orten ingår i tätorten Oslo.

Kyrkan i Kolbotn

Kolbotn var huvudort i tidigare Oppegårds kommun i Norge. Kolbotn ligger på nordsidan av Kolbotnvannet, som ligger cirka 13 km söder om Oslo centrum. Det gamla namnet på Kolbotn var Kullebunden, populärt kallat Kølabånn. Kolbotn har järnvägsstationØstfoldbanen, cirka  15 minuters tågresa från Oslo centrum. Orten Kolbotn har runt 6 000 invånare, men den 37 km² stora kommunen Oppegård har 23 897 invånare. I centrum av Kolbotn ligger Kolben kultur- och aktivitetscenter, som är en del av «nya Kolbotn centrum». Kolbotn har flera grundskolor och ett gymnasium. Dessutom finns ett antal affärer, bensinstation, en kyrka från tidigt 1920-tal, och ett större antal bostadshus.

Kolbotn var administrativt centrum i Oppegårds kommun och hade därför Oppegårds rådhus.

Idrott[redigera | redigera wikitext]

Kolbotn har ett av Norges bästa damfotbollslag, Kolbotn Idrettslag, som blev seriemästare år 2002, 2005 och 2006. De vann också cup-finalen 2007 mot Asker med 4-2. Fotbollslaget har haft flera medlemmar som är med i norska landslaget i damfotboll: Solveig Gulbrandsen, Trine Rønning, Christine Colombo Nilsen och Isabell Herlovsen. Forwarden Rebecca Angus från Middlesbrough, England, spelar också för Kolbotn. [1] Idrottsföreningen är också känd för sina brottare, varav flera aktiva har vunnit diverse mästerskap.

Pamparius Pizza[redigera | redigera wikitext]

I Kolbotn ligger sedan 1994 Pamparius Pizza, en pizzeria som tidigare ägdes och drevs av Pål Bøttger Kjærnes alias Pål Pot Pamparius, pianist och gitarrist i det norska rockbandet Turbonegro. Pizzerian blev år 1998 vida berömd tack vare bandets hitlåt "The Age of Pamparius" från skivan Apocalypse Dudes och besöks än idag regelbundet av vallfärdande fans. Bøttger Kjærnes är idag ej längre involverad i verksamheten. [2]

Källor[redigera | redigera wikitext]