Kombi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Volvo 240 kombi, i folkmun "Volvo 245"
Saab 9-5:s kombiversion.

Kombi, även herrgårdsvagn eller stationsvagn, är en karossform som liknar en sedan, med högt bagageutrymme bakom kupén. Ordet herrgårdsvagn förekommer i svenska media för första gången 1946.[1]

De flesta biltillverkare har någon kombivariant i sitt modellprogram. Audi benämner sina kombimodeller Avant (från franskans "före"; även Sportback används dock hos Audi). Volkswagen kallar dem för Sportscombi, Opel/Vauxhall för Caravan, BMW för Touring och Alfa Romeo för Sportwagon. PSA Peugeot Citroën (Citroën/Peugeot) har kallat kombin för break sedan 1960-talet, även om Peugeot kallar vissa modeller för sportwagon idag. Mercedes har sedan W123-karossen kom i kombiutförande kallat dem T.

Sverige är det land i Europa som köper störst andel kombibilar i förhållande till övriga bilar.[källa behövs] Volvo har oftast varit storsäljare av just denna karosstyp. Det brukar främst röra sig om kombiversionerna av Volvo 140, 240, 260, 740, 760, 940, 960, 850 samt även V70 och V90 (som per definition är en kombi; sedanen heter numera S hos Volvo).

Volvo döpte tidigare sina bilar med tre siffror enligt mönstret modellfamilj, antal cylindrar och antal dörrar. En Volvo ur 200-serien med fyrcylindrig motor och fem dörrar (läs: kombimodellen) hette alltså 245. Volvo själva slutade med detta under tidigt 80-tal men det lever kvar i folkmun; man talar fortfarande om "245" och "855" trots att bilarna officiellt heter 240 och 850 oavsett karosstyp. Den mittersta siffran indikerar som sagt oftast antalet cylindrar men även det har urholkats med modeller som 760 Turbo (fyrcylindrig) och 460 som bara är en sedanmodell av den i övrigt identiska halvkombimodellen 440.

De olika uppräknade versionerna kan betraktas som uppföljare till varandra och samtliga av dessa modeller har i Sverige varit storsäljare hos bland annat barnfamiljer. De har även varit populära som tjänstebilar på vissa arbetsplatser där kombibilar har varit lämpliga. Den bil som kan betraktas som föregångare till dessa modeller är Volvo Duett, som idag anses vara något av en klassisk bilmodell. Volvo kombi har på många sätt blivit den klassiska svenska folkbilen och på svenska vägar är dessa ett påtagligt inslag. Detta gäller samtliga dessa nämnda generationer oavsett om det är en tidig version i Amazonserien eller om det är en av de nyaste av typen V70.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Från Rondell till Gräddfil: nya ord i svenskan från 40-tal till 80-tal (2. uppl.). Solna: Svenska språknämnden & Esselte studium. 1989. Libris 8348020. ISBN 91-24-35516-X , s. 109