Kompaktkamera

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En kompaktkamera och ett tillhörande fodral

Kompaktkamera är en typ av digitalkamera som till storleken är mindre än till exempel en systemkamera. Trots den ringa storleken kan en kompaktkamera ofta hålla en hög teknisk och kvalitetsmässig nivå. Däremot använder en kompaktkamera oftast inte utbytbara objektiv och kan därför inte alltid anpassas lika flexibelt till olika behov som till exempel en systemkamera.

Bildkvalitet[redigera | redigera wikitext]

Med utvecklingen av små men högupplösta bildsensorer under åren 2010 till 2012 har kompaktkameror kommit att närma sig bildkvaliteten av större kameror.[ifrågasatt uppgift] Spegellösa kameror konkurrerar idag med större DSLR kameror på de flesta områden utom när det gäller snabb och följsam automatisk fokusering på rörliga föremål.[ifrågasatt uppgift] Kompaktkameror marknadsförs i allmänhet med fast monterade objektiv med stort optiskt zoom omfång som producerar en bildkvalitet något under vad som är möjligt med utbytbara objektiv.[ifrågasatt uppgift]

Digitalkameror är under snabb utveckling[redigera | redigera wikitext]

Frånvaron av ett spegelhus tillåter idag konstruktion av kameror med fullformat bildsensorer där kameran är obetydligt större än en konventionell kompaktkamera. Skillnaden är inte längre så mycket storleken av själva kamerahuset utan snarare dom alternativ som erbjuds med kameran. Små, kompakta, spegellösa kameror med fullformat bildsensorer marknadsförs idag med fast monterade objektiv såväl som för system kamera ändamål med utbytbara objektiv.

Se även[redigera | redigera wikitext]