Konservator

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En konservator arbetar förebyggande eller praktiskt med att vårda och bevara kulturarv i form av arkeologiskt, historiskt eller modernt material. det kan exempelvis vara kultur- och naturhistoriska föremål, arkeologiska fynd, konstobjekt, och även historiska interiörer eller miljöer. Konservatorn arbetar även med samlingsförvaltning. Konservatorn gör även etiska ställningstaganden rörande bevarandefrågor.

Konservatorn har specialkunskaper beträffande olika materials kemiska och fysiska nedbrytningsprocesser, och är vanligen specialiserad på en viss materialkategori: papper, måleri, textil, metall, arkeologiskt material, moderna material. Yrket förutsätter ett gott handlag, noggrannhet och en god inblick i kultur- och konsthistoria. Konservatorer är i regel anställda på större och mellanstora museer eller andra offentliga institutioner. På museerna arbetar de för att samlingarna både i utställning och i magasin ska finnas kvar och kunna användas så länge som möjligt. I Sverige finns även många privata företag som är specialiserade på konservering av olika materialkategorier.

Utbildning i konservering i Sverige ges vid Institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet och omfattar tre eller fem år. Här kan man utbilda sig till allmänkonservator eller välja en specialinriktning inom måleri, papper, textil eller arkeologiskt material. Vid Carl Malmstensskolan utbildas möbelkonservatorer med inriktning på trä och/eller tapetsering. Konservering är ett tvävetenskapligt yrke som behandlar naturvetenskap, konsthistoria och materialkunskap. Konservatorn arbetar interdisciplinärt med många olika yrkesgrupper så som arkeologer, intendenter, arkitekter och arkivarier, konstnärer och konsthantverkare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]