Kontrakt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Kontrakt (olika betydelser).

Ett kontrakt eller prosteri (på danska provsti, på norska prosti) är en pastoral samverkansenhet inom vissa kristna samfund. Benämningen prosteri används bland annat inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och några kontrakt inom Svenska kyrkan bär namnet Domprosteriet. Inom romersk-katolska kyrkan och anglikanska kyrkan kallas motsvarande område för dekanat (engelska: deanery).

Svenska kyrkan[redigera | redigera wikitext]

Inom Svenska kyrkan har kontrakt funnits sedan medeltiden. År 1999 var Svenska kyrkans 13 stift indelade i 169 kontrakt. Ett kontrakt består av flera pastorat och har ansvar för det prästerliga och diakonala arbetet, och är ingen administrativ enhet annat än i samband med val då kontrakten utgör valkretsindelning för de regionala valen till stiften. När prästerna i ett kontrakt under kontraktsprostens ledning samlas till regelbundet återkommande överläggningar kallas detta kontraktskonvent.

Hovet[redigera | redigera wikitext]

Hovkleresiet står utanför stifts- och kontraktsindelningen.

Lutherska kyrkan i Finland[redigera | redigera wikitext]

Den finländska kyrkan behöll indelningen med prosterier efter delningen av riket 1809. I och med att den kyrkliga förvaltningen på lokalplanet har vuxit har prosterierna i kyrkan mist en del av sin betydelse. Verksamheten leds av kontraktsprosten som är en av områdets kyrkohedar.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]