Kontrakt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Kontrakt (olika betydelser).

Ett kontrakt eller prosteri (danska: provsti, norska prosti) är en pastoral samverkansenhet inom vissa kristna samfund. Benämningen prosteri används bland annat inom evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och några kontrakt inom Svenska kyrkan bär namnet Domprosteriet.

Inom romersk-katolska kyrkan och anglikanska kyrkan kallas motsvarande område för dekanat (engelska: deanery).

Svenska kyrkan[redigera | redigera wikitext]

Inom Svenska kyrkan har kontrakt funnits sedan medeltiden. År 1999 var Svenska kyrkans 13 stift indelade i 169 kontrakt. Ett kontrakt består av flera pastorat och har ansvar för det prästerliga och diakonala arbetet, och är ingen administrativ enhet annat än i samband med val då kontrakten utgör valkretsindelning för de regionala valen till stiften. När prästerna i ett kontrakt under kontraktsprostens ledning samlas till regelbundet återkommande överläggningar kallas detta kontraktskonvent.

Hovkleresiet står utanför stifts- och kontraktsindelningen.

Lutherska kyrkan i Finland[redigera | redigera wikitext]

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland behöll indelningen med prosterier efter delningen av riket 1809. I och med att den kyrkliga förvaltningen på lokalplanet har vuxit har prosterierna i kyrkan mist en del av sin betydelse. Verksamheten leds av kontraktsprosten som är en av områdets kyrkoherdar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]