Korallgrottan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Huvudgången till Korallgrottan.
Grottkorall.

Korallgrottan är Sveriges längsta grotta. Den är belägen mellan Stora Blåsjön och Leipikvattnet i norra Jämtland i Frostvikens socken i Strömsunds kommun.

Korallgrottan med omgivning är sedan 1994 ett naturreservat, vilket i norr angränsar till Bjurälvens naturreservat. De unika formationerna i Korallgrottan och Bjurälven har skapats tack vare det stråk av kalksten som går genom de båda reservatens berggrund. Vatten har sipprat fram genom sprickor i kalkstenen och med tiden har tunnlar och grottor bildats. De övre delarna har efterhand torrlagts, när vattnet har börjat urholka berget allt längre ner. Området utgör Sveriges mest särpräglade karstområde.

Korallgrottan upptäcktes så sent som 1985 och hittills har sex kilometer gångar utforskats; den är därmed Sveriges längsta grotta. Det finns fyra ingångar till grottan: Klyftgrottan, Skymningsgrottan, Isingången och Doliningången. Grottan har fått sitt namn av de koralliknande små vita droppstenarna som finns inne i grottan. För att besöka Korallgrottan krävs att man bokar en guide, vilket man kan göra på guidecentret Vilseledaren eller via Gäddedes turistbyrå. Cirka 300 gäster besöker grottan varje år och högsäsong är i juli månad.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]