Koreas återförening

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flagga för det enade Korea.
Återförenandebågen i Pyongyang, Nordkorea, monument för återföreningen.

Koreas återförening är det hypotetiska framtida återförenandet av Sydkorea och Nordkorea till en gemensam stat.

Delningen av Korea har sin bakgrund i att landet, som tidigare var en japansk koloni, sattes under amerikansk respektive sovjetisk kontroll efter de allierades seger i andra världskriget, och senare Koreakriget, en tekniskt sett fortfarande pågående konflikt som varit i vapenstillestånd sedan 1953. Sydkoreas president Kim Dae-jung lanserade 1998 den så kallade "solskenspolitiken", som syftade till att främja fredlig samexistens, försoning och samarbete mellan Nord- och Sydkorea för att lägga grunden till en återförening på sikt och ledde även till ett toppmöte med ländernas ledare i Pyongyang 2000.[1] Vid mötet undertecknade ländernas ledare, Kim Dae-jung och Kim Jong Il, 15 juni-deklarationen, enligt vilken båda länderna ska arbeta för ett fredligt framtida återförenande.

Nord- och Sydkorea har deltagit tillsammans under gemensam flagg vid invigningsceremonier till vissa idrottsevenemang, bland annat Sommar-OS 2000 och 2004 samt Vinter-OS 2006 (de har dock tävlat som separata lag). Hinder för återförenande är ländernas politiska och kulturella motsättningar, avsevärda skillnader i ekonomiska förutsättningar, samt utomstående faktorer såsom amerikanska och kinesiska intressen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Korean reunification, 2 januari 2012.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jonsson