Kortstjärtad vävare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kortstjärtad vävare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljVävare
Ploceidae
SläkteBrachycope
ArtKortstjärtad vävare
B. anomala
Vetenskapligt namn
§ Brachycope anomala
Auktor(Reichenow, 1887)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Kortstjärtad vävare[2] (Brachycope anomala) är en fågel i familjen vävare inom ordningen tättingar.[3]

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Kortstjärtad vävare är en liten och udda finkliknande vävare med kort och stubbad stjärt. Hanen i häckningsdräkt har gulaktig hjässa och en svart ansiktsmask. Hane utanför häckningstid, honan och ungfågeln är alla beigefärgade med svartaktiga fjäderkanter på ovansidan. I den senare dräkten kan den förväxlas med en rad andra små och färglösa fåglar, men den korta stjärten är unik. Lätena är relativt enkla, upprepade hårda "djet".

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Kortstjärtad vävare förekommer i sydöstra Kamerun och längs stränderna i Kongoflodsystemet i Kongo-Kinshasa.[3] Den placeras som enda art i släktet Brachycope och behandlas som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i några underarter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Kortstjärtad vävare hittas lokalt i gläntor och öppningar nära stora floder i skogsklädda Kongobäckenet. Den ses i par eller smågrupper.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling och tros inte vara utsatt för något substantiellt hot.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar internationella naturvårdsunionen IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen har inte uppskattats men den beskrivs som lokalt vanlig.[4]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Birdlife International 2012 Brachycope anomala Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 1 februari 2016.
  2. ^ BirdLife Sverige (2019) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  4. ^ Fry, C.H.; Keith, S. 2004. The birds of Africa, Vol. VII. Christopher Helm, London.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]