Krautrock

Från Wikipedia
Kraftwerk vid en konsert i Zürich 1976

Krautrock är en populärmusikalisk musikgenre. Ursprungligen syftar termen på de experimentella rockband som fanns i Västtyskland i slutet av 1960-talet och fram till cirka 1980[1]. Krautrocken är en subgenre till den progressiva rocken[2], men till skillnad från den anglo-amerikanska rocken handlar krauten inte primärt om låtar, texter, gitarrsolon och artiststjärnor utan om kollektivt skapande av ljud, texturer och monotona rytmer[3] (motorik[4]). Krautrocken var också medvetet och uttalat kollektivistisk och antiauktoritär[5]. Banden organiserade sig ofta som kollektiv[6] och tog avstånd från rockstjärnekulten, vilket förmodligen bland annat var ett resultat av nazismens ledarkult[3].

Begreppet krautrock myntades på 1970-talet av en brittisk musikjournalist som försökte förstå vad som hände på den västtyska rockscenen [7]. Ordet Kraut betyder "tysk" på engelska och är aningen nedsättande[8]. I Tyskland kallades genren "Kosmische Musik", kosmisk musik.[2]

Typiska band som i början av 1970-talet kategoriserades som krautrock var Amon Düül II med bland andra Chris Karrer, Tangerine Dream, Faust, Can och andra band som associerades med den Köln-baserade musikproducenten Conny Plank, som Neu!, Kraftwerk och Cluster. Elektronmusikkompositören Karlheinz Stockhausen hade också ett inflytande på den experimentella scenen. Krautrock-banden var ett försök att fylla det kultur-vakuum som uppstod under efterkrigstiden i Tyskland. Det uppstod anti-anglosaxiska strömningar, och dessa band skapade sin egen radikala och experimentella musik utifrån den nya framväxande tyska kulturen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]