Krautrock

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kraftwerk vid en konsert i Zürich 1976

Krautrock är en allmän term som används om band som spelade en experimentell, delvis elektronisk typ av musik som dök upp i Tyskland i början av 1970-talet. Krautrocken är i grunden en subgenre till den progressiva rocken, men istället för att göra som engelsmännen och amerikanerna, som blandade in klassisk musik och jazz, drev tyskarna musiken mot en mer mekanisk och elektronisk ljudbild.

Ordet myntades av den engelska musikpressen och hade i början en lite nedsättande ton då ordet kraut användes som slanguttryck om en tysk person, syftande på den tyska maträtten sauerkraut. Med tiden försvann ordets negativa klang, då musiken som gjordes av dessa band sedan dess blivit högt uppskattad, och ordet har idag tvärtom blivit ett hedersbetyg snarare än en förolämpning.

Typiska band som i början av 1970-talet kategoriserades som krautrock var Amon Düül II med bland andra Chris Karrer, Tangerine Dream, Faust, Can och andra band som associerades med den Köln-baserade musikproducenten Conny Plank, som Neu!, Kraftwerk och Cluster. Elektronmusikkompositören Karlheinz Stockhausen hade också ett inflytande på den experimentella scenen. Krautrock-banden var ett försök att fylla det kultur-vakuum som uppstod under efterkrigstiden i Tyskland. Det uppstod anti-anglosaxiska strömningar, och dessa band skapade sin egen radikala och experimentella musik utifrån den nya framväxande tyska kulturen.

Se även[redigera | redigera wikitext]