Krigsmuseets Manege

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Krigsmuseets Manege
Maneesi2013.JPG
Krigsmuseets Manege.
Information
Typ av museumMuseum
PlatsHelsingfors, Finland Finland
Etablerat1989
Manege

Krigsmuseets Manege är ett utrymme för utställningar på Stora Svartön i Sveaborg som var ursprungligen byggd som ett kanonförråd åt ryssarna i 1880–81. Från och med år 2012 har man kunnat åskåda utställningen Från autonomi till Atalanta som skildrar Finlands krigshistoria från 1800-talet till modern tid. I utställningen skildras också tidigare perioder än autonomin, men tyngdpunkten är i vinter- och fortsättningskrigen. Försvarsmakten - 100 år av arbete för krig och fred -utställning öppnades den 9 maj 2018. Byggnaden har använts som museet sedan år 1989. Manegen är öppen från början av januari till slutet av september 2019 dagligen mellan 11 och 18. Från början av oktober till slutet av december 2019 Manegen är öppen dagligen mellan 11 och 16.30.

Byggnadens historia[redigera | redigera wikitext]

Manegen byggdes under den ryska perioden, under åren 1880–81. Planer hade funnits redan år 1875, men de förkastades och slutligen användes ritningarna av arkitekten Greifon. Samma arkitekt hade också planerat Strandkasernen i Sveaborg. Manegen byggdes av tegel, golvet var av lera och väggarna kalkade inomhus. Golvet ombyggdes dock senare av betong år 1908. Förutom det stora hallutrymmet planerades det i samband med ingångarna ett förrum dit man monterade ugnar för uppvärmning. Ugnarna blev visserligen förflyttade till hallen dit mera rökkanaler blev konstruerade..[1]

Ryssarna använde manegen närmast som ett kanonförråd, men dit lokaliserades också gymnastikställningar för att brukas av garnisonens soldater. I byggnadens slutända konstruerades också utrymme för orkester, estrad, samt omklädningsrum för damer och herrar..[1] Manegen var alltså lämplig för flera olika ändamål, men trots namnet har de aldrig funnits hästar där.

Efter att Finland blev självständig år 1917 överfördes Sveaborg ifrån Ryssland till Finland. Det blev snart ett inbördeskrig och under och efter vilket fanns det ett fångläger åt röda fångar i Sveaborg. Manegen användes trots detta som ett förråd och verkstad under åren 1918–19. Under självständighetstiden har Manegen också använts som förråd för Marinen och från år 1974 också för Krigsmuseet. Det har funnits en biograf i hallen, och under fortsättningskriget har man spelat basketboll där.[2]

År 1975 fick Krigsmuseet tillåtelse från statsrådet att påbörja utställningsverksamheten på nytt i Sveaborg och som utställningsutrymme valdes Manegen. Invånarna i Sveaborg var inledningsvis reserverade mot planerna: förutom utökandet av Manegen var invånarna rädda för att Marinmuseet som avskaffades i 1960-talet skulle återinföras på ön i samband med Krigsmuseet.[3] Detta inträffade dock inte och Manegens basrenovering verkställdes under åren 1986–87. Under denna tid togs bland annat bort ugnarna och golvet ombyggdes helt.[1]

Utställningarna i Manegen har varierats under åren och för närvarande finns det sedan 2012 utställningen Från autonomi till Atalanta som presenterar Finlands krigshistoria och försvarsmakternas utveckling i huvudsak från år 1809 ändå fram till nutiden. I Manegen har det också funnits specialutställningar som t.ex. Vesikko-utställningen år 2011.

Från autonomi till Atalanta - en utställning över Finlands krigshistoria[redigera | redigera wikitext]

Krigsmuseets Rolls Royce Silver Ghost.

Utställningen Från autonomi till Atalanta skildrar Finlands krigshistoria och det självständiga Finlands försvarsmakts historia. Utställningen har tre linjer: "soldatvitrinen", tung materiel och historietavlor på flera språk. Texterna är på finska, engelska, svenska och ryska.

I den långa dräktvitrinen finns 17 olika soldatfigurer utställda. Figurerna omfattar allt från en soldat från den s.k. gamla armén från slutet av 1800-talet till dagens fredsbevarare iförda äkta uniformer och utrustning. Förutom de uniformsklädda skyltdockorna lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid det unika kompletterande materialet.

På linjen för tung utrustning finns materiel som omfattar allt från femhundra år gamla pjäser till materiel från Atalantaoperationen, till exempel en båt som använts av somaliska pirater. Av den övriga materielen må nämnas en 88 mm luftvärnspjäs eller den legendariska åttiåttan, en hästdragen soppkanon, en Vickers-pansarvagn och av den nyare materielen till exempel sjömålsrobot MTO-66 samt en fyrhjuling. I den praktiska delen kan man bekanta sig med soldatens utrustning under olika tidsperioder. Utställningen stängde den 30 oktober 2017.

Försvarsmakten - 100 år av arbete för krig och fred -utställning[redigera | redigera wikitext]

Försvarsmakten 100 år av arbete för krig och fred -utställning öppnades den 9 maj 2018. Utställningen berättar om krigen under Finlands självständighet : inbördeskriget 1918, vinterkriget 19391940, fortsättningkriget 19411944 och Lapplandskriget 19441945. Utställningen fortsätter i byggnaden invid där den finska försvarsmaktens verksamhet presenteras, ända från efterkrigstiden till nutid.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Härö, Mikko; Enqvist, Ove (1998). Varuskunnasta maailmanperinnöksi – Suomenlinnan itsenäisyysajan vaiheet. Suomenlinna ry, Uudenkaupungin Sanomat Oy 

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 12 september 2015. https://web.archive.org/web/20150912215656/http://herba.suomenlinna.fi/map/. Läst 27 augusti 2013. 
  2. ^ Enqvist & Härö 1998, s. 304
  3. ^ Enqvist & Härö 1998, s. 204