Kristendom i Syrien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Melkitisk grekisk-katolsk katedral i Aleppo

Kristna i Syrien utgör omkring 10% av landets befolkning.[1] Det största kristna samfunden är den Grekisk-ortodoxa kyrkan av Antiokia, tätt följt av Melkitiska grekisk-katolska kyrkan, och sedan den syrisk-ortodoxa kyrkan. Det finns också en minoritet som är protestanter. Staden Aleppo antas ha störst antal kristna i Syrien.

Den syriska presidenten måste vara en muslim, som ett resultat av en allmän begäran vid den tidpunkt då konstitutionen skrevs. Emellertid så har Syrien ingen statsreligion, och främjar inte officiellt någon religion framför en annan.

Kristnas status i Syrien[redigera | redigera wikitext]

Damaskus var en av de första regionerna som mottog kristendomen. Detta gjordes med stort inflytande under Paulus outtröttliga mission hos folk som fortfarande bekände sig till hedendomar. på den tiden så fanns det då fler kristna i Damaskus än någon annanstans. Efter den militära expansionen av det Umayyadiska imperiet på 600-talet i Syrien och Anatolien så kom islams läror att spridas och många blev muslimer.

Numera så har Damaskus en betydande andel kristna kyrkor över hela staden, i synnerhet i stadsdelen Bab Touma. Mässor hålls varje söndag och tjänstemän får ledigt på söndagsmorgnar så att de kan gå i kyrkan, trots att söndagen är en arbetsdag i Syrien. Skolor i kristen-dominerade områden har lördag och söndag som helgdagar medan den officiella syriska helgen infaller på fredag ​​och lördag.

I maj 2011 angav organisationen International Christian Concern att kristna i Syrien var mer rädda för de anti-regeringsfientliga demonstranter än av själva regeringen, eftersom under den syriska Assad regeringen så har det funnits stor tolerans mot religiösa minoriteter och man räds att detta ska upphöra.

Integration[redigera | redigera wikitext]

Kristna (liksom de få kvarvarande judarna i landet) deltar i alla aspekter av det syriska vardagslivet. Som en efterföljd av Paulus insatser och traditioner som förkunnare ute på marknadsplatser, så är det många syriska kristna som är aktörer och arbetar inom det akademiska, vetenskapliga, tekniska, konstnärliga och intellektuella livet. Många arbetar även inom nöjesbranschen och är politiskt aktiva.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ CIA World Factbook Arkiverad 8 oktober 2012 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]