Aleppo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Aleppo
Ḩalab, Berea, Madīnat Ḩalab, Aleppe,
Khalepion, Beroea, Haleb,
Heleb, Հալեպ, ܚܠܒ
Vy från citadellet över de äldre delarna av staden. I förgrunden basarkvarteren. Längst bak till höger skymtar den nya staden.
Vy från citadellet över de äldre delarna av staden. I förgrunden basarkvarteren. Längst bak till höger skymtar den nya staden.
Land Syrien Syrien
Tillhör
administrativt
Aleppo
Folkmängd 2 132 100 (22 september 2004)[1]
Tidszon Asia/Damascus
GeoNames 170063
Citadellet i Aleppo.

Aleppo (arabiska: حلب, franska: Alep, kurdiska: Heleb, armeniska: Հալեպ) är en stad i norra Syrien, och är den administrativa huvudorten för Aleppoprovinsen. Den var med sina 2,1 miljoner invånare landets folkrikaste stad 2004 (vid den senast genomförda folkräkningen).

Det pågår traditionellt en tävling mellan Aleppo och Damaskus vad gäller vilken av städerna som är den äldsta fortfarande bebodda. Aleppos befolkning består mestadels av sunnimuslimska araber men staden har också betydande grupper av assyrier/syrianer, armenier och kurder. Assyrier/syrianer och armenierna bor i enskilda kvarter (bl.a. Hay El Syrian), där de har skapat ett assyriskt/syrianskt-armeniskt samhälle. Det finns ungefär 60 000 assyrier/syrianier i Aleppo. Staden har den största kristna populationen i Mellanöstern, drygt 20 procent. Majoriteten av de kristna i Aleppo härstammar ifrån staden Urfa i Turkiet, som före 1915 var till majoriteten kristet. Den sunnimuslismska delen av befolkningen uppgår till 70 procent.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Aleppo sägs vara grundlagt av fenicierna. Dess äldsta namn var Halab. Seleukos Nikator kallade det Beroea, men sedan araberna 636 erövrat området, återfick det sitt förra namn. Aleppo var 998-1117 ett seldjukiskt sultanat. Det hemsöktes två gånger av mongolerna, 1260 och 1401, kom sedan under de egyptiska mamlukernas välde och blev 1517 införlivat med det Osmanska riket. Före upptäckten av sjövägen till Indien var det Syriens viktigaste handelsort och viktigaste förmedlare av européernas handel på Indien.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Central Bureau of Statistics, Syria, Folkmängd i provinsen Aleppos orter, resultat från folkräkningen den 22 september 2004. (arabiska) Läst 22 juni 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]