Aleppo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Aleppo
Vy från citadellet över de äldre delarna av staden. I förgrunden basarkvarteren. Längst bak till höger skymtar den nya staden.
Vy från citadellet över de äldre delarna av staden. I förgrunden basarkvarteren. Längst bak till höger skymtar den nya staden.
Land  Syrien
Tillhör administrativt Aleppo
Folkmängd 2 132 100 (2004)
GeoNames 170063
Citadellet i Aleppo.

Aleppo (arabiska: حلب, Halab) är en stad i norra Syrien, och är den administrativa huvudorten för Aleppoprovinsen. Den är landets folkrikaste stad och hade 2 132 100 invånare vid den senaste officiella folkräkningen, som genomfördes 2004.[1]

Det pågår traditionellt en tävling mellan Aleppo och Damaskus vad gäller vilken av städerna som är den äldsta fortfarande bebodda. Aleppos befolkning består mestadels av sunnimuslimska araber men staden har också betydande grupper av assyrier/syrianer, armenier och kurder. Assyrier/syrianer och armenierna bor i enskilda kvarter (bl.a. Hay El Syrian), där de har skapat ett assyriskt/syrianskt-armeniskt samhälle. Det finns ungefär 60 000 assyrier/syrianier i Aleppo. Staden har den största kristna populationen i Mellanöstern, drygt 20 procent. Majoriteten av de kristna i Aleppo härstammar ifrån staden Urfa i Turkiet, som före 1915 var till majoriteten kristet. Den sunnimuslismska delen av befolkningen uppgår till 70 procent.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Aleppo sägs vara grundlagt av fenicierna. Dess äldsta namn var Halab. Seleukos Nikator kallade det Beroea, men sedan araberna 636 erövrat området, återfick det sitt förra namn. Aleppo var 998-1117 ett seldsjukiskt sultanat. Det hemsöktes två gånger av mongolerna, 1260 och 1401, kom sedan under de egyptiska mamlukernas välde och blev 1517 införlivat med det Osmanska riket. Före upptäckten av sjövägen till Indien var det Syriens viktigaste handelsort och viktigaste förmedlare av européernas handel på Indien.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Central Bureau of Statistics, Syria, Folkmängd i provinsen Aleppos orter, resultat från folkräkningen den 22 september 2004. (arabiska) Läst 22 juni 2012.