Kristi begråtande

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kristi begråtande
The dead Christ and three mourners, by Andrea Mantegna.jpg
KonstnärAndrea Mantegna
Basfakta
Tillkomstårcirka 1483
TypTempera på duk
Mått (h×b)68 × 81 cm 
PlatsPinacoteca di Brera i Milano

Kristi begråtande eller Den döde Kristus och tre sörjande (italienska: Cristo morto nel sepolcro e tre dolenti) är en målning av den italienske renässanskonstnären Andrea Mantegna. Den utfördes omkring 1483 och ingår sedan 1824 i Pinacoteca di Breras samlingar i Milano.

Mantegna främsta färdighet är hans användning av illusionistiska perspektiv som bjuder in betraktaren i bilden. I Kristi begråtande står betraktaren vid Kristi genomborrade fötter, som förefaller sticka ut ur tavlan, och som det nästan tycks gå att röra vid. Han ligger på en marmorskiva och framställs i dramatisk förkortning. Vid hans sida finns den sörjande aposteln Johannes som knäpper sina händer, Jungfru Maria som torkar sina tårar med en näsduk och i bakgrunden Maria från Magdala.

Denna berömda renässansmålning tycks ha varit i konstnärens ägo vid hans död 1506. Den förvärvades därefter av familjen Gonzaga som 1628 sålde den till Karl I av England. Efter hans avrättning 1649 inköptes den av kardinal Jules Mazarin. Under 1700-talet var den försvunnen för att i början av 1800-talet dyka upp på konstmarknaden. Giuseppe Bossi bad då Antonio Canova agera ombud och lyckades förvärva tavlan som 1824 införlivades med Pinacoteca di Breras samlingar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]