Kristianstads Grand Prix

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sveriges Grand Prix för sportvagnar kördes på Råbelöfsbanan under tre år med början 1955.

Kristianstad Grand Prix, Råbelöfsbanan var en tillfällig motorbana som till större delen gick på landsväg. Mest omtalat är de tre år på 1950-talet som hyste sportvagnar. Emellertid gick den första tävlingen längs banan redan i september 1952 och 1954 höll banan sitt första Sveriges Grand Prix för TT.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 1940-talet började det att funderas över om inte Kristianstadtraktens vägar var väl lämpade för biltävlingar av det större slaget, med förebild från bland annat franska Le Mans-banan Circuit de la Sarthe och Circuit de Rouen-les-Essarts. Den drivande kraften till att det blev motortävlingar i Råbelöv var taxiägaren Johan "Jocke" Lindström. Godsägaren Douglas Kennedy var välvilligt inställd och upplät sin mark för byggandet av en bana - under förutsättning att överskottet från tävlingarna skulle gå till byggandet av ett ålderdomshem i Fjälkestad.

Ett par år senare besöktes tävlingarna av funktionärer från Kungliga Automobil Klubben för att kontrollera om det kunde hållas sportvagnstävlingar på banan. Med hjälp av Johan Lindström, som arbetade hårt för att engagera internationella motorstjärnor och Prins Bertil som ordnade kontakt med flera stall i Europa, bland andra Alfa Romeo, Aston Martin, Ferrari, Jaguar, Maserati och Mercedes-Benz, vilka visade stort intresse för att tävla i Sverige, hade man 1955 klart med arrangemanget för att kunna hålla ett GP på den nu 6 537 meter långa banan.

7 augusti 1955 var det så dags för den första sportvagnstävlingen. De stora stallen och dåtidens bästa förare var på plats tillsammans med c:a 80 000 åskådare, vilket är ett svenskt publikrekord. Starten skedde genom en klassisk "Le Mans-start" vilket innebar att förarna fick springa till de uppställda bilarna och starta dem när signalen ljöd. Tävlingen vanns av Juan Manuel Fangio i en Mercedes-Benz 300 SLR med stallkamraten Stirling Moss på andra plats. Bäste svensk blev Erik Carlsson på åttonde plats.

Världselitens intresse för banan och omgivningen gjorde att GP-tävlingen för bilar kom att hållas under tre år, 1955, 1956 och 1957 och tack vare detta intresse kom Kristianstad (och Råbelöv) att bli uppmärksammade utomlands. Banan ingick under 1956 och 1957 i sportvagns-VM som en av sju banor världen runt.

Emellertid användes banan främst till motorcykeltävlingar och världens stora motorcykelförare körde här under åren 1953-1962, då banan var värd för sju TT-lopp. Helgen 16-17 september 1961 kördes de sista tävlingarna på banan med 110 deltagare från 19 nationer och året därpå, 1962, utauktionerades all utrustning från banan.

Vinnare, Kristianstads GP (bilar)[redigera | redigera wikitext]

År Förare Bil
1955 Argentina Juan Manuel Fangio Mercedes-Benz 300 SLR
1956 Frankrike Maurice Trintignant
USA Phil Hill
Ferrari 290 MM
1957 Frankrike Jean Behra
Storbritannien Stirling Moss
Maserati 450S

Banrekordet innehas av Jean Behra: 32 varv på 2 timmar, 20 minuter och 9 sekunder

Vinnare, Kristianstads GP (mc)[redigera | redigera wikitext]

År 125 cc 250 cc 350cc 500cc
1961 Schweiz Luigi Taveri Storbritannien Mike Hailwood Tjeckoslovakien František Šťastný Nya Zeeland Gary Hocking
1959 Italien Tarquinio Provini Nya Zeeland Gary Hocking Storbritannien John Surtees

Nostalgi[redigera | redigera wikitext]

12-15 juli 1995 hölls en minnesparad/jubileumstävling med anledning av 40-årsjubileet arrangerat av Nordskånes Fordonsveteraner och Kristianstadsdagarna. Under denna minnesdag restes det även en minnesskylt strax intill där banan låg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • SE, nr 31 1959
  • Kristianstad sparbank

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]