Kristina Torsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kristina Mårtensdotter Torsson, född 9 september 1940, är en svensk modeskapare, textilkonstnär, formgivare och entreprenör.

Torsson studerade vid Konstfackskolan i Stockholm 1958–1965 där hon utförde gobelängen Bröllopsbeswärs Ihugkommelse som visades i utställningen Sex unga textilare. Hon har medverkat i en rad utställningar bland annat ställde hon ut sin gobeläng MolnetGeorg Jensen i New York som senare visades på utställningar i Edinburgh, München och Sverige. För Sunne församlingshus i Jämtland utförde hon ridån Den sista kungen och drottningen.

Torsson var under 1970-talet en av grundarna till textilföretaget Mah-Jong i Stockholm. Efter att företaget lagts ner, grundade hon 1983 Vamlingbolaget där hon sedan dess arbetat med formgivning och försäljning av kläder som går i liknande stil. Vamlingbolaget har sin verksamhet i en byggnad i Vamlingbo på Gotland som tidigare var mejeri.[1]

Kristina Torsson är dotter till Lena Rabenius och Mårten Larsson. Hon är gift med Björner Torsson, och mor till Sara Szyber, Fabian Torsson, Palle Torsson och Mimmi Torsson. Torsson är representerad vid bland annat Nationalmuseum[2] i Stockholm.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Situation Stockholm #188, april 2013, "Politiska plagg" av Jan Lindström (text) och Magnus Sandberg (foto), ss. 26ff
  2. ^ Nationalmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]