Kristuskyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kristuskyrkan
Kyrka
Kristuskyrkan i Helsingfors Främre Tölö
Kristuskyrkan i Helsingfors
Främre Tölö
Land Finland Finland
Region Europa
Ort Helsingfors
Trossamfund Kristendom
Finlands Svenska Metodistkyrka
Stift Helsingfors
Församling Helsingfors svenska metodistförsamling
Plats Främre Tölö,
Helsingfors
Höjd 59 m
Sittplatser 420  
(220 Kyrkan)
(200 Församlingssalen)
Arkitekt Atte V. Willberg
(1884-1935)
Stil Nygotik stiliserad
Material Tegel
Invigd 1928
Kristuskyrkan i Helsingfors (Främre Tölö)
Kristuskyrkan i Helsingfors
(Främre Tölö)

Kristuskyrkan är en kyrkobyggnad i Helsingfors, belägen i centrala stadsdelen Främre Tölö vid hörnet mellan Fanrik Ståls och Apollogatan. Kyrkan byggdes i början av nittonhudratalet och hör till Helsingfors svenska metodistförsamling som är en del av Finlands svenska metodistkyrka.

Arkitektur och historia[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden, av arkitekten Atte V.Willberg (1884-1935)[1][2], är ett exempel på nygotisk stil från nittonhundratalet. Kristuskyrkans fasad består av mörkrött och hårdbränt murtegel som är kända som "munktegel" (munksten) på grund av deras traditionella användning vid byggandet av kloster och kyrkor. Willberg gjorde de första planerna för kyrkan i början av 1920 och finslipade ritningarna under flera år. Byggnadsarbetet påbörjades mellan 1926 och 1927. Kyrkobyggnaden invigdes officiellt med sin invigningsgudstjänst den 23.9.1928.

Kyrktornet[redigera | redigera wikitext]

Kyrkans 59 meter höga torn med spira är ett distinkt drag i Helsingfors stad.

Rosettfönster[redigera | redigera wikitext]

I linje med den karakteristiska för gotisk arkitektur finns det ett stort rosettfönster på kyrkans fasad ovanför huvudentrén. Det vackra glasverket av konstnären Lennart Rafael Segerstråle (1892–1975) har titeln "Skåpelsens lovsång". Mitt i målning finns bilden av David som spelar lyra omgiven av blommor och grönsaksmotiv. En cirkulär trappa som är åtkomlig från vestibulens högra sida leder till den övre loggian inuti kyrkan från vilken det är möjligt att titta på närmare avstånd de intrikata detaljerna i rosettfönstret.

Takmålning[redigera | redigera wikitext]

Inne i kyrkan, efter vestibulen (vapenrum), i taket under läktaren finns en takmålning av konstnären Carl August Henry Ericsson (1898-1933). Den talar symboliskt om trädet vars grenar sträcker sig ut över hela jorden. De tolv duvorna med gloria är de tolv apostlarna som gick ut med frälsningens budskap till hela världen.

Orgeln[redigera | redigera wikitext]

Orgeln har byggts i Kangasala av Kangasala Orgelfrabriken. Det har 15 stämmor. Professor Asko Rautioaho ritade orgeln så att rosettfönstret bakom orgeln också kan ses från kyrkans insida.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]