Kristuskyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kristuskyrkan
Kyrka
Kristuskyrkan i Helsingfors (Främre Tölö)
Kristuskyrkan i Helsingfors (Främre Tölö)
Land Finland Finland
Region Europa
Ort Helsingfors
Trossamfund Kristendom
Finlands Svenska Metodistkyrka
Stift Helsingfors
Församling Helsingfors svenska metodistförsamling
Plats Främre Tölö, Helsingfors
Sittplatser 220  
Arkitekt Atte V. Willberg
Stil Nygotik stiliserad
Material Tegel
Invigd 1928
Kristuskyrkan i Helsingfors (Främre Tölö)
Kristuskyrkan i Helsingfors (Främre Tölö)

Kristuskyrkan är en kyrkobyggnad i Helsingfors, belägen i stadsdelen Främre Tölö vid hörnet mellan Fanrik Ståls och Apollo gatan. Kyrkan hör till Helsingfors svenska metodistförsamling som är en del av Finlands svenska metodistkyrka.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden är ett exempel på nygotisk stil från nittonhundratalet, ritad av arkitekten Atte V. Willberg och byggd 1928. Kyrkans 59 meter höga torn med spira är ett distinkt drag i staden.

Rosettfönster[redigera | redigera wikitext]

I linje med den karakteristiska för gotisk arkitektur finns det ett stort rosettfönster på kyrkans fasad ovanför huvudentrén. Det vackra glasverket av konstnären Lennart Rafael Segerstråle (1892–1975) har titeln "Skåpelsens lovsång". Mitt i målning finns bilden av David som spelar lyra omgiven av blommor och grönsaksmotiv. En cirkulär trappa som är åtkomlig från vestibulens högra sida leder till den övre loggian inuti kyrkan från vilken det är möjligt att titta på närmare avstånd de intrikata detaljerna i rosettfönstret.

Takmålning[redigera | redigera wikitext]

Inne i kyrkan, efter vestibulen (vapenrum), i taket under läktaren finns en takmålning av konstnären Carl August Henry Ericsson (1898-1933). Den talar symboliskt om trädet vars grenar sträcker sig ut över hela jorden. De tolv duvorna med gloria är de tolv apostlarna som gick ut med frälsningens budskap till hela världen.

Orgeln[redigera | redigera wikitext]

Orgeln har byggts i Kangasala. Det har 15 stämmor. Professor Asko Rautioaho ritade orgeln så att rosettfönstret bakom orgelet också kan ses från kyrkans insida.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]