Krnov

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Krnov
Jägerndorf
Stad
Stadshuset.
Stadshuset.
Flag of Krnov.svg
Flagga
Krnov znak.png
Stadsvapen
Land Tjeckien Tjeckien
Region Mähren-Schlesien
Area 44,29 km²
Folkmängd 25 517 (2006)
Grundad 1221
GeoNames 3072656
Webbplats: http://www.krnov.cz/

Krnov (tyska och äldre svenska Jägerndorf) är en stad i Tjeckiska Schlesien, inte långt från Opava, 313 meter över havet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Krnov var huvudstad i den österrikiska, till fursten av Liechtenstein hörande delen av furstendömet Jägerndorf, vid Oppa. 1900 hade orten 14 623 invånare.

Staden var tidigare känd för en betydande textilindustrik västols- och orgelfabrik samt framställning av likör.

Jägerndorf var ett furstendöme som hörde dels till det preussiska regeringsområdet Oppeln, dels till österrikiska Schlesien. Det kom genom köp 1523 till markgreven Georg den fromme av Brandenburg-Ansbach och gick 1603 från dennes son Georg Fredrik i arv till kurfursten Joakim Fredrik av Brandenburg, vars andre son, Johan Georg, erhöll det i apanage. När denne som Fredrik V av Pfalz anhängare förklarades förlustig sitt land, förlänade kejsaren furstendömet (1622) åt furst Karl I av Liechtenstein. Förgäfves gjorde sedan de brandenburgska kurfurstarna anspråk på Jägerndorf, och först Fredrik II av Preussen erhöll 1742 den norr om floden Oppa belägna delen med huvudstaden Leobschütz.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Jägerndorf, 1904–1926.