Krokoms kyrka

Från Wikipedia
Krokoms Kyrka
Kyrka
Land Sverige Sverige
Län Jämtlands län
Ort Krokom
Trossamfund Svenska Kyrkan
Stift Härnösands stift
Församling Rödöns församling
Arkitekt Karl-Erik Jonasson
Invigd 2013

Krokoms kyrka är en kyrkobyggnad i huvudorten Krokom i Krokoms kommun i Jämtlands län. Den tillhör Rödöns församling och invigdes 8 september 2013 som Härnösands stifts första lågenergikyrka[1].

Historik[redigera | redigera wikitext]

Eftersom orten till övervägande del bebyggdes och befolkades först efter att järnvägen dragits fram i slutet av 1800-talet hade Svenska Kyrkan ingen kyrkobyggnad där förrän ett före detta baptistkapell införskaffades 1946 och därefter kallades för Krokoms kyrksal[2]. I juni 2011 beslutade kyrkofullmäktige att riva den gamla byggnaden och bygga nuvarande kyrka efter arkitekten Karl-Erik Jonassons förslag[1], efter att den gamla stått oanvänd i ca två år efter omfattande fuktskador.[3]

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan innehåller förutom kyrksalen också en samlingssal samt det så kallade kyrktorget, en socialt möblerad lobby med mindre bordsgrupper samt garderobsutrymmen, vilken är integrerad med kyrksalen medelst flyttbara väggar.[4] Befintliga stolar från det gamla kyrkorummet har klätts om och återanvänts liksom ambo, dopfunt, korskärmar samt lampetter och liknande[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]