Krypning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Krypning (mekanik))
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Krypning innebär en deformation som olika material får över tid. Deformationen grundar sig dels i pålagd spänning, dels i termiskt aktiverade atomrörelser. Ett material påverkas alltså även av temperatur.

Krypdata brukar sammanställas, med hjälp av en krypprovmaskin, till en krypkurva som visar den totala töjningen mot tiden. Kurvan i sig kan delas in i tre delar. Primär kryp, stationär eller sekundär kryp och den sista, tertiära delen, leder till krypbrott (σb). Deformationen brukar även beskrivas med hjälp av en tidsberoende krypmodul, Ec(t) (c står för den engelska benämningen creep), och definieras som Ec(t)=σ0/ε(t).

Krypning skiljer sig stort för olika materialtyper. Plaster tillhör exempelvis de viskoelastiska materialen och deformeras kraftigt vid låga temperaturer till skillnad från de flesta metaller som är elastiska och inte lika påverkade av temperatur (gäller tex. inte bly eller kvicksilver). De flytande materialen kallas viskösa vars töjningshastighet beror av spänningen. Av stor vikt för beräkningar är även att de olika materialen är linjära.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Becker & Bertilsson (2000) Polymera material - kompendium, Institutionen för polymera material, Chalmers tekniska högskola: Göteborg
Lundh, Hans (1998) Grundläggande hållfasthetslära, Norstedts:KTH, Stockholm, ISBN 91-972860-1-X