Kulturpolitik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Definitioner[redigera | redigera wikitext]

Kulturpolitik är den del av till exempel en stats politik som inriktar sig på kultur. I allmänhet är syftet att stödja kulturlivet, men syftet kan också vara mer eller mindre propagandistiskt.[källa behövs]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kultur hör nära samman med politik, och sedan början av 1900-talet har flera regeringar runt om i världen haft en konkret kulturpolitik för att öka utbudet av kulturell produktion eller för att påverka samhällets inriktning.

Funktioner[redigera | redigera wikitext]

En viktig funktion för kulturpolitiken är att finansiera bevarandet av kulturarvet i form av museer, arkiv, och att hålla äldre hantverk som industrialiseringen ersatt levande. En annan uppgift för kulturpolitiken är att lösa eventuella konflikter mellan minoritets- och majoritetsbefolkningar, och att värna om minoriteters kulturer. Kulturpolitiken i vissa stater har varit kritiserad, när regeringar har använt kulturen för att sprida propaganda. I många länder utgör kulturstöd en betydligt mindre andel av BNP än i Sverige.[källa behövs]

Ideologiska ståndpunkter[redigera | redigera wikitext]

Kritiker av offentligt finansierad kulturpolitik är motståndare till att en regering utövar kulturpolitik. Ett argument är att kultur är självförsörjande om den har någon funktion. Andra menar att kulturpolitik alltid blir ett maktmedel med vilket en regering sprider värderingar som är kännetecknande för dess ideologi, och att urvalet av vilka som får offentliga anslag aldrig kan bli ideologiskt neutralt. Kritik av det här slaget förekommer från bland annat nyliberaler och anarkister.

Förespråkare av offentligt finansierad kulturpolitik argumenterar för att kultur kommer att underproduceras om den inte stöds med skattemedel, på grund av marknadsmisslyckanden. De menar att det är särskilt viktigt att stödja smalare kulturuttryck som annars riskerar att försvinna. De kan även mena att samhället bör stärka vissa värderingar, till exempel om demokrati eller mångkulturalism.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Europarådets översikter över europeiska länders kulturpolitik [1]