Kunskapsnätverket för samisk hälsa

Från Wikipedia

Kunskapsnätverket för samisk hälsa är ett nätverk som syftar till att säkerställa en god hälsa och en vård på lika villkor för samer i Sverige. Nätverket omfattar Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen samt Region Dalarna.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Kunskapsnätverket för samisk hälsa arbetar sedan 2017 för att främja god hälsa och en vård på lika villkor för urfolket samerna[1]. Till grund för arbetet ligger Strategi för samiska hälsa – en hälso- och sjukvård som bidrar till en god och jämlik hälsa för samer 2020-2030[2] – ett dokument som antagits av alla regioner i samarbetet. Strategin beskriver hur regionerna ska utveckla en språk- och kulturanpassad hälso- och sjukvård som tar hänsyn till kultur, språk och den samiska patientens livsvillkor.

Syfte[redigera | redigera wikitext]

Kunskapsnätverket för samisk hälsa verkar för att regionerna ska tillvarata samernas rättigheter som urfolk.

Nätverket har fem delmål:

  1. Utbilda - Öka kulturkompetensen i vården, höja kunskapen om urfolksrättigheterna och utveckla stöd för kultursensitiva vårdmöten.
  2. Utveckla - Stödja regionerna i utvecklingen av en god och nära vård för samer. Utforskar olika lösningar, som till exempel digitalisering och strategisk kompetensförsörjning, i samarbete med andra.
  3. Synliggöra - Verka för att samiska språk och samisk kultur ska vara närvarande i hälso- och sjukvården.
  4. Bredda kunskapen - Uppmärksamma kunskapsluckor och samarbeta för att främja en etisk samisk hälsoforskning.
  5. Realisera - Verka för ett nationellt kunskapscentrum för en samisk hälsa.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Varje region i nätverket har en länskoordinator för samisk hälsa och ett kompetensnätverk där personal med samisk språk- och kulturkompetens ingår. Kunskapsnätverket för samisk hälsa har också en styrgrupp och politisk referensgrupp. I dessa ingår förutom regionerna också Sametinget, Svenska samernas riksförbund, Sáminourra, Landsförbundet svenska samer, Riksorganisationen Samerna och Same Ätnam.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]