Kvartal 95

Från Wikipedia
Studio Kvartal 95
HuvudkontorUkraina Kiev, Ukraina
TjänsterTV-underhållning
Antal anställda400 [1]
Historik
Grundat2003
GrundareVolodymyr Zelenskyj
Serhij Sjefir
Borys Sjefir
Övrigt
Webbplatshttps://kvartal95.com/en/
Vechirniy Kvartal (Kvällskvarter), en komedishow skapad av Kvartal 95.

Studio Kvartal 95 (ukrainska: Сту́дія «Кварта́л-95»; ryska: Сту́дия «Кварта́л-95») är ett publikt ägt TV-underhållningsföretag verksamt i Ukraina sedan 2003. Företaget grundades av Ukrainas nuvarande president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med några av hans skolkamrater.[2] Företaget producerar ljud- och bildinnehåll, som filmer och TV-serier, på ryska och ukrainska samt organiserar konserter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Studio Kvartal 95 grundades 2003 med grund från det ryska (tidigare sovjetiska) humorprogrammet KVN:s lag, Kvartal 95, uppkallat efter det 95:e kvarteret i staden Kryvyj Rih. KVN-laget Kvartal 95 bildades 1997, men gjorde inte debut förrän KVN-festivalen i Sotji 1998.[3] Företaget såväl som KVN-laget bildades av Volodymyr Zelenskyj.

Enligt Zelenskyj var målet med företaget att "göra världen till en bättre plats, en snällare och gladare plats med hjälp av de verktyg vi har, som är humor och kreativitet". Kvartal 95 har bland annat producerat det populära ukrainska showerna Vechirniy Kvartal (Kvällskvarter) och Svaty (Svärföräldrarna).

Kvartal 95 är främst kända för att ha producerat TV-serien Folkets tjänare samt långfilmen Folkets tjänare 2, där Volodymyr Zelenskyj spelar huvudrollen som Ukrainas president.[4] År 2019 ställde Zelenskyj upp i det ukrainska presidentvalet och vann. Efter att Zelenskyj tillträtt anslöt sig de flesta ledande personerna i Kvartal 95 till hans administration som biträdande chefer för Ukrainas presidentadministration. Ivan Bakanov, som jobbade nära Zelenskyj, utsågs till biträdande chef för den ukrainska underrättelsetjänsten.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]