Länder och platser i Sagan om Drakens återkomst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Det här är en samlingsartikel för olika länder och platser i Sagan om Drakens återkomst, en fantasybokserie av Robert Jordan.

Länder i väst[redigera | redigera wikitext]

Altara[redigera | redigera wikitext]

Amadicia[redigera | redigera wikitext]

Här regerar kung Ailron. Men den egentliga makten över detta land ligger hos Ljusets Söner och här ligger även deras högkvarter kallat Ljusets Borg.

Andor[redigera | redigera wikitext]

Andor är det största landet i väst, och även ett av de äldsta länderna. Huvudstaden heter Caemlyn och landet regeras alltid av en drottning. Drottningens äldsta dotter kallas Tronens Dotter, och hon skickas av tradition alltid att studera hos Aes Sedaierna i Tar Valon. Andors senaste drottning var Morgase Trakand, men hon är försvunnen. Hennes dotter Elayne Trakand kämpar nu för att vinna tronen. Andors tron heter Lejontronen, och landets symbol är ett vitt lejon mot röd bakgrund.

Shadar Logoth[redigera | redigera wikitext]

Shadar Logoth, tidigare känt som Aridhol, var en stad som låg i vad som nu är Andor. Den har varit övergiven i tusentals år, och har länge ockuperats av Mashadar, ett levande, ont, förtärande, dimlikt väsen utan sinne. Staden har nyligen förstörts.

Under Trollockkrigen var Aridhol en av de Tio Nationerna, och regerades av Kung Balwen Mayel. En man vid namn Mordeth, kungens rådgivare, korrumperade kungen och staden (det finns en viss likhet med Grigorij Rasputin). Staden som tagit mottot "Ljusets seger är allt" blev allt mörkare, och ur den föddes Mashadar, som förtärde och fördärvade den. En stor armé av trollocker och myrddraal slog läger där senare under kriget; inte en enda av dem kom därifrån levande. Sedan dess har mörkrets tjänare undvikit staden.

I Farornas väg ledde Moiraine Damodred gruppen av människor som flydde från Tufloden till Shadar Logoth för att slå läger, i avsikt att undvika trollocker och myrddraal. Under tiden de var där träffade Rand al'Thor, Perrin Aybara och Mat Cauthon Mordeth, och Mat tog med sig en förhäxad rubindolk, som senare höll på att döda honom. Även Padan Fain tog sig in i staden, och blev ett med Mordeth. Vid Rands andra besök i staden hade han med sig aielkrigare och ogier för att stänga Porten som fanns i staden. En av spjutjungfrurna, Liah, försvann under aktionen. Senare jagade Rand upp den Förlorade Sammael i Shadar Logoth. Sammael dödades av Mashadar, och Rand såg Liah igen och dödade henne med lanseld då han såg att hon fångats av Mashadar och ville bespara henne den hemska död det innebar. Nyligen använde Rand och Nynaeve al'Meara Kraften för att rena saidin, varvid Shadar Logoth jämnades med marken. De enda lämningar som nu finns kvar efter Shadar Logoths ondska är Padan Fain och hans dolk.

Tufloden[redigera | redigera wikitext]

Tufloden (engelska: Two rivers) är en region i Andors utkant, som mer eller mindre styr sig självt. Den är känd för sin tobak. Fem av de viktigaste personerna i böckerna kommer från Tufloden, närmare bestämt den lilla byn Emondsvall: Rand al'Thor, Egwene al'Vere, Mat Cauthon, Nynaeve al'Meara och Perrin Aybara.

Arad Doman[redigera | redigera wikitext]

Cairhien[redigera | redigera wikitext]

Cairhien är ett land som ligger nära bergskedjan Världsryggen, som skiljer de västra länderna från Aielöknen. Huvudstaden heter Cairhien. Deras flagga är mörkblå med en gyllene sol som stiger. Landet styrs för tillfället av Rand al'Thor, hans intention är dock att överlämna tronen till Elayne Trakand.

Gränslanden[redigera | redigera wikitext]

De länder som gränsar till Stora Fördärv. Folket där kämpar hela tiden för att hålla tillbaka mörkrets makter från att invadera världen.

Arafel[redigera | redigera wikitext]

Ett av de fyra gränslanden, huvudstad är Shol Arbela och vapenmärket är en fyrdelad sköld med tre vita rosor på ett rött fält, omväxlande med tre röda rosor på ett vitt fält.

Kandor[redigera | redigera wikitext]

Ett av de fyra gränslanden, huvudstad är Chachin och vapenmärket är en stegrande röd häst på ett blekgrönt fält.

Malkier[redigera | redigera wikitext]

Malkier var ett av Gränslanden, men föll till skuggan år 955 NE. Den enda överlevande personen därifrån, som inte övergett sin kultur och landstillhörighet, är Lan Mandragoran. Lan Mandragoran är Kungen av Malkier men eftet att landet blivit slukat av mörkrets krafter så har han sagt upp sig sin konunga rike och är istället nu en Väktare och även Gift man med Nynaeve Al'meara

Saldaea[redigera | redigera wikitext]

Ett av de fyra gränslanden, Huvudstad är Maradon och vapenmärke är tre silvriga fiskar på en mörkblå botten.

Shienar[redigera | redigera wikitext]

Ett av de fyra gränslanden, huvudstad är Fal Moran och vapenmärke är en svart hök som slår ned.

Illian[redigera | redigera wikitext]

Det landet som ligger längst söderut, Huvudstad är Illian. Illian är en stor hamnstad vid stormhavet. Vapen märket är nio gyllene bin på ett mörkgrönt fält.

Murandy[redigera | redigera wikitext]

Stadsstater[redigera | redigera wikitext]

Bortre Madding[redigera | redigera wikitext]

Bortre Madding (på engelska Far Madding) är en stad som ligger på en stor ö i en ännu större sjö med tre broar till fastlandet. Staden har tre marknadsplatser där utlänningar får bedriva handel som ligger i närheten av var och en av broarna. Staden var tidigare huvudstad för Maredo och de som styr över den kallas Rådsdamer och är 13 till antalet, varav en står lite högre än de andra och kallas Högsta Rådsdamen. Staden är kvinnodominerad och männen anses vara av mindre vikt. Det mest utmärkande med staden är att den fungerar som en stedding, det vill säga att ingen kan leda kraften där, vilket orsakas av en ter'angreal i stadens mitt. Denna började användas under världsfallet som skydd för staden och har behållits sedan dess. En av Bortre Maddings lagar är att ingen utom stadens vakter får bära vapen, och de som innehar dessa måste antingen lämna dem när de går in genom en av portarna eller linda in sina vapen i en sorts skydd som hindrar att de används. Detta gör att få mord begås.

Mayene[redigera | redigera wikitext]

Mayene är en rik stadsstat som ligger vid Stormhavet, nära Tear, ett land de länge har varit dominerade av. Regenten kallas första dam, den nuvarande heter Berelain.

Tar Valon[redigera | redigera wikitext]

Tar Valon är Aes Sedaiernas högsäte.

Staden Tar Valon är byggd av ogier och kanske det bästa de någonsin gjort. Tar Valon var en av de första städerna som byggdes efter världsfallet. Då fanns det bara 500 människor i staden, och bara 20 systrar, men ogierna byggde för framtiden. Staden ligger på en ö, och floden Erinrin delar sig runt den. Mellan fastlandet och ön går spröda broar som ser ut att vara gjorda av spets. Stadens murar, de Skinande Murarna, är gnistrande vita, lika vita som det högsta och kraftigaste av tornen i staden: Vita Tornet.

Tarabon[redigera | redigera wikitext]

Tear[redigera | redigera wikitext]

Ett rike vid Stormhavet. Också namnet på huvudstaden i detta rike, Det är en viktig hamnstad. Tears fana föreställer tre snedställda månskäror på en bakgrund som är hälften röd, hälften gyllene.

Seanchan[redigera | redigera wikitext]

Seanchan är en kontinent på andra sidan Arythhavet. Huvudstaden heter Seandar. De som styr i Seanchan är ättlingar till de härar som Arthur Hökvinge skickade över Arythhavet.

Shara[redigera | redigera wikitext]

Shara är ett okänt och mytomspunnet land på andra sidan Aielöknen.

Andra platser[redigera | redigera wikitext]

Aielöknen[redigera | redigera wikitext]

Aielöknen (engelska: Aiel Waste) är en stor öken öster om Världsryggen. Den bebos av Aielkrigarna, som är kända för att vara skoningslösa. Aiel själv kallar landet för "Det trefaldiga landet".

Shayol Ghul[redigera | redigera wikitext]

Hjärtat av Stora Fördärv och platsen där den Svartes fängelse ligger.

Stora Fördärv[redigera | redigera wikitext]

På engelska The Blight. Det förstörda och korrumperade land i norr där ondskans makter har sitt säte. Kan liknas vid Mordor i Sagan om ringen. Folket i Gränslanden har länge slagits för att hindra att det sprider sig, men historien har visat att det sakta men säkert slukar allt mer av världen.

Tel'aran'rhiod[redigera | redigera wikitext]

Tel'aran'rhiod är drömmarnas värld, som är en näst intill kopia av den riktiga värden. Det som händer i Tel'aran'rhiod händer även i verkligheten, om du dör där så vaknar du aldrig igen.

Vitabro[redigera | redigera wikitext]

En av de första stora städerna som två av byborna från Emondsvall, Rand och Mat i sällskap med Thom Merrilin kommer till, här kommer de två vännerna bort från lekaren som deltar i en skärmytsling med en Myrdraal.