Lådbil

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lådbil
Seifenkiste-Völkersbach.jpg
Grundinformation
Tillverkninghemmabygge
Drivlina
Motoringen alt. elmotor 0,5–1 kW

En lådbil är i allmänhet ett mindre, billiknande fordon som kan vara tillverkat av en mängd olika material. Oftast drivs den inte av en motor, utan till exempel av pedaler, att någon knuffar på den eller genom en lutande väg. En tävling där olika lådbilar tävlar mot varandra kallas lådbilsrally och sker i regel på en bana med lutning utför.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Ofta byggs lådbilar med hjälp av återvunnet material, så som hjul från gamla trasiga barnvagnar, staket, gamla brädor och så vidare.

Fordonstypen kallas på engelska ofta gravity racer eller soapbox. Det förstnämnda namnet syftar på att en lådbil utan motor i regel använder gravitationskraften i en utförsbacke för att driva fordonet. Det andra namnet påminner om att olika sorters trälådor är bra att ha om man vill snickra till en riktig kaross.

Motor[redigera | redigera wikitext]

Ibland kan lådbilar förses med motor. Uppfinnaren Håkan Lans satte som tolvåring motor på en lådbil.[1] Det handlar ofta om små elmotorer på under 1 kW.[2][3]

Ett lådbilsrally i USA.

Tävlingar[redigera | redigera wikitext]

I hastighetstävlingar med lådbil (lådbilsrallyn) tävlar man i utförsbackar, ofta med två bilar sida vid sida motsvarande dragracing. Beroende på banans lutning och längd samt förarnas mod kan man nå över 110 km/h i hastighet.[4]

På grund av att lådbilar är oregistrerade hemmabyggen är det upp till förarna själva att testa effektiviteten hos (eventuella) bromsar. Det innebär också att lådbilar inte är godkända att framföras på allmän väg bland större fordon.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 28 november 2014.
  1. ^ "Håkan Lans". NE.se. Läst 19 januari 2015.
  2. ^ "El-motorkit – Lådbil". Rull.se. Läst 19 januari 2015.
  3. ^ "EL kit till lådbilar". Arkiverad 19 januari 2015 hämtat från the Wayback Machine. Fyrhjuling.org. Läst 19 januari 2015.
  4. ^ ”Speed Gun Data - Cairngorm Soapbox Extreme - The UK's longest and fastest gravity race” (på engelska). http://soapboxracing.co.uk/files/speed%20gun%20data_0.pdf. Läst 19 januari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]