Lambarfjärden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 59°20′48″N 17°51′18″Ö / 59.34667°N 17.85500°Ö / 59.34667; 17.85500

Lambarfjärden i april 2009, i bakgrunden syns Hässelbyverket.

Lambarfjärden är mälarens djupaste fjärd (drygt 70 meter). Den ligger i Östra Mälaren, begränsas av Hässelby i nordost, Lovön i syd och Färingsö i väst. I Lambarfjärden ligger Lambarön och Hässelby holme och på Lovöns norra spets finns samhället Lambarudd som fick sitt namn av fjärden. Lambarfjärden kallas i seglarkretsar även Lambaren.

Lambarudd

Lambarfjärdens geografiska sträckning är något oklar och det existerar ingen karta som visar fjärdens exakta begränsning.[1] På en aktuell karta utgiven av Stockholms stad framgår dock att Lambarfjärden även går söder om Hässelby holme. Mot norr övergår Lambarfjärden i Lövstafjärden ungefär i höjd med Hässelby villastad och i söder övergår den i Mörbyfjärden, strax norr om Lovö vattenverk.

Namnet Lambarudd kommer sig av, att det var väldigt lämpligt att på våren spärra av udden från vilda djur och låta fåren lamma på denna plats. Det blev "Lambarudden" och sedernmera Lambaruud. Den utanför ligande fjärden blev Lambarfjärden och långt senare ändrade även ön Fäön sitt namn till Lambarön.

I september 1954 gav Lambarfjärden upphov till tidningsrubriker, när ett tvåsitsigt sportflygplan av typ Piper Cub störtade utanför en brygga vid Hässelby strandbad. Planet fördes av en 19-årig flygmekaniker och som passagerare var en 21-årige värnpliktig. Båda två omkom.[1]

I samband med vägprojektet Förbifart Stockholm planerades till en början en bro över Lambarfjärden mellan Lovön och Grimsta naturreservat, men år 2009 förordades istället en tunnel under fjärden. Den planerade tunneln skall gå på cirka 60 meters djup och blir en del av den totalt 17 kilometer långa vägtunneln mellan Kungens Kurva och Häggvik.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Uppgift enligt www.hesselby.com
  2. ^ Uppgift enligt Vägverket