Lovön

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lovön är en ö i Mälaren i Ekerö kommun, där Drottningholm och Drottningholms slott ligger. Ön har vägförbindelse med fastlandet via Drottningholmsbron och Nockebybron med länsväg 261. Ön är huvudområde i Lovö socken och Lovö församling.

Drottningholms slottsområde är sedan 1991 upptaget på Unescos lista över världsarv. Lovön är sedan Gustav Vasas tid en kronopark som tillhört slottet och fortfarande finns gårdar och styckningar kvar sedan den tiden.

Lovöns kulturlandskap sett från Ralph Erskines Lådan i oktober 2009. I bakgrunden syns Lovö kyrkas tornspets.
Lovöns kulturlandskap sett från Ralph Erskines Lådan i oktober 2009. I bakgrunden syns Lovö kyrkas tornspets.


Kulturlandskap[redigera | redigera wikitext]

Lovön har mycket kvar av sitt ursprungliga kulturlandskap och talrika fornlämningar från sten-, brons- och järnålder vittnar om att det har funnits mänskliga boplatser här sedan länge. Runt ön ringlar sig en arton kilometer lång vandringsled, Fornstigen. Längs stigen finns bland annat Edeby, ett järnåldersgravfält, Lunda, ett fornlämningsområde från sten-, brons- och järnåldern, Backtorp, en välbevarad torpmiljö från 1800-talet, Hemmet ett ståthållarboställe från 1780-talet.

Lovöns milstolpar[redigera | redigera wikitext]

Längs Ekerövägens och Färentunavägens sträckning över Lovön och Lindö gick en äldre färdväg och fyra milstolpar finns bevarade. Det rör sig om stenar från 1850- eller 1860-talet, uppsatta på initaiativ av dåvarande landshövdingen Gustaf Fredrik Liljencrantz, vars initialer finns på stenarna.[1]

Byggnader och anläggningar[redigera | redigera wikitext]

Vägprojekt[redigera | redigera wikitext]

I samband med vägprojektet Förbifart Stockholm planeras (avser år 2010) en motorvägstunnel under Lovön. Tunneln skall gå på mellan 50 och 60 meters djup och blir en del av den totalt 17 kilometer långa vägtunneln mellan Kungens Kurva och Häggvik.[2]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholms läns museum: Lovö.
  2. ^ Uppgift enligt Vägverket

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]