Lampedusa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Lampedusa (olika betydelser).
Lampedusa och de andra Pelagiska öarnas läge i Medelhavet mellan ön Sicilien (Italien), Malta och Afrika (Tunisien och Libyen).
Den branta kusten av Lampedusa
Lampedusa på kartan över Italien
Red pog.svg
Lampedusa
Lampedusas läge i Italien..

Lampedusa (Isola di Lampedusa) är en italiensk ö i Medelhavet, mellan Sicilien och Nordafrika och har cirka 6 000 invånare på en yta av 20,2 km². Den ligger 205 km från Sicilien och 113 km från Tunisien. Lampedusa är en del av kommunen Lampedusa e Linosa som ligger i provinsen Agrigento i regionen Sicilien. Lampedusa utgör ögruppen de Pelagiska öarna tillsammans med öarna Conigli (obebodd), Lampione (obebodd) och Linosa. Andra öar i närheten är Malta.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Ön Lampedusa har en ganska typiskt Garriguebiotop, vilket innebär att den består av torr buskvegetation samtidigt som det finns Macchia i väster. Det finns inga goda vattenkällor på ön. Nordsidan av ön har klippor, medan kusten i övrigt är varierad med stränder, klippor och mindre vikar. Delar av ön är naturreservat bland annat för Oäkta karettsköldpadda.

Somrarna på ön är varma och torra, medan vintrarna är mycket milda. Regn förekommer endast sporadiskt.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Huvudnäringarna är fiske, jordbruk och turism. På senare tid har Lampedusa hamnat i den politiska hetluften efter ett missilanfall från Libyen 1986 och flera incidenter med flyktingbåtar från Nordafrika. Flyktingarna anses av Italien och öborna vara ett stort problem. Eftersom ön ligger nära Afrika, är det mycket lätt att ta sig dit. UNHCR har försökt hjälpa situationen med trångboddhet ibland migranterna. Upplopp förekommer periodvis och 19 februari 2009, brändes en flyktingförläggning ner.

Det fanns en amerikansk militärbas på ön, som sorterade under kustbevakningen på västra delen fram till 1994. Basen hade en LORAN-C-sändare.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]