Landsbygdsnätverket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bildad2007
SäteJönköping
Medlemmar120
Personal12 (kansliet)

Landsbygdsnätverket är ett nätverk i Sverige som består av olika organisationer och myndigheter[1] som på olika sätt har betydelse för utvecklingen av de verksamheter och företag som finns på landsbygden och i kustsamhällen.

Alla EU-länder som har ett landsbygdsprogram[2] ska ha ett landsbygdsnätverk. Det svenska landsbygdsnätverket är också en del av det europeiska landsbygdsnätverket med samma mål - att verka som smörjmedel för att skapa en bra utveckling i olika typer av landsbygder.

Förutom att vara en del av landsbygdsprogrammet är det svenska landsbygdsnätverket även en del av havs- och fiskeriprogrammet och programmet för regional- och socialfonden inom lokalt ledd utveckling[3]. Landsbygdsnätverkets verksamhet finansieras med pengar från de två första programmen.

Nätverkets huvudsakliga arbete sker genom tematiska arbetsgrupper och i delnätverk[4]. Grupperna fokuserar på olika verksamhetsområden och jobbar med olika typer av aktiviteter, till exempel att stärka de gröna näringarnas konkurrenskraft eller integration av nyanlända på landsbygden.


Landsbygdsnätverkets övergripande mål styrs genom EU-kommissionens förordning för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Där kan man läsa att Landsbygdsnätverket ska:

  • Ge ökad delaktighet i landsbygdsutveckling.
  • Ge ökad kvalitet i genomförandet av de olika programmen.
  • Sprida information om programmens möjligheter till potentiella stödmottagare och allmänheten
  • Främja innovationer


Källor[redigera | redigera wikitext]

”Utveckla Sverige, EU:s struktur- och investeringsfonder”. http://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/info0616.html. 

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]