Integration (samhälle)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

I samhällsvetenskaper och politisk debatt brukas begreppet integration för att beteckna en förening av skilda delar till en större helhet. Ordet kan användas för att beteckna ett önskat mål eller tillstånd av enhet som man vill nå, men även de processer som kan leda till målet.

I europeiska sammanhang brukas begreppet "europeisk integration" ofta för att beteckna de europeiska ländernas politiska, ekonomiska och kulturella närmande gentemot varandra, särskilt inom ramen för Europeiska unionen.

I svensk politik och debatt används ordet ofta för att beteckna den process där invandrare får medborgarskap, etablerar sig i det svenska samhället, och där det svenska samhället anpassas efter den förändring i befolkningssammansättningen som invandringen innebär. Begreppet står i kontrast till assimilering som innebär en process mot fullständig anpassning till majoritetens kultur. Motstånd mot integration kan vara religiöst betingat, som t ex salafistiska imamer som motarbetar muslimska invandrares integration i Belgien.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Paris attacks: How the influence of Saudi Arabia sowed the seeds of radicalism in Belgium”. The Independent. 23 November 2015. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/paris-attacks-how-the-influence-of-saudi-arabia-sowed-the-seeds-of-radicalism-in-belgium-a6745996.html. Läst 28 november 2015. 

Se även[redigera | redigera wikitext]