Laserskärning

Från Wikipedia
Laserskärare i arbete.
Laserskärning av ett stycke stål.

Laserskärning är en skärningsmetod där en laserstråle används för att hetta upp materialet till en sådan temperatur att den smälter eller förgasas. Temperaturen kan bli flera tusen grader i snittet och man rör samtidigt antingen ämnet eller skärhuvudet i en jämn hastighet för att åstadkomma snittet. Kännetecknande för laserskärning är en hög bearbetningshastighet, ibland så hög som tiotals meter per minut. Även toleranserna ligger i topp jämfört med många andra metoder, då noggrannheter mindre än tiondelar inte är ovanliga. Man kan med dagens laserskärningsmaskiner bearbeta upp till 25 mm tjockt stål.

Inom industrin är två laserstrålkällor vanligast, koldioxidlasern och YAG-lasern. På senare tid har varianter av YAG-lasrar kommit fram, där fiberlasern är den senaste. Det finns även bearbetning som sker med halvledarlasrar, dock inte för skärning, men väl för till exempel lasersvetsning.

Material som kan bearbetas är de flesta förekommande metallerna, men även trä, ett flertal plaster, tyg och papper, med mera. Glas och sten är dock svårt att laserskära, där är man hänvisad till exempelvis vattenskärning.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]