Lassie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Lassie (olika betydelser).
Lassie från 1954 års TV-serie. Foto taget i Florida, 1965.

Lassie är en fiktiv hund i ett flertal böcker, filmer och TV-serier. Lassie är en ovanligt intelligent collietik som utför hjältedåd.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Rollfiguren Lassie skapades av den brittisk-amerikanska författaren Eric Knight som levde mellan 1897 och 1943. Knight skrev om Lassie i sin roman Lassie Come Home eller Lassie på äventyr, som publicerades i Saturday Evening Post 1938. Sedan dess har ett flertal böcker, filmer och tv-program om Lassie charmat flera generationer.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Den första filmen om Lassie, Lassie på äventyr, hade premiär 1943. Hunden Pal (1940–1958), som faktiskt var en hanhund, spelade där mot Elizabeth Taylor. Filmen blev nominerad till en Oscar och fick antalet collies att öka markant i USA.

En annan film är Lassie Vänner för livet från 1994. Den handlar om familjen Turner som flyttar till Virginia. Där hittar de en hemlös hund som blir god vän med sonen Matt. Lassie räddar Matt ur många kniviga situationer.

År 2005 kom en ny film med Lassie, med samma grundhandling som i originalfilmen (och boken), där hennes fattiga familj tvingas sälja henne till hertigen av Rudling. Denne tar henne till Skottland. Lassie lyckas dock rymma och ta sig hem 80 mil fågelvägen hem till Yorkshire. Man får följa hennes väg hem under filmen.

Se även[redigera | redigera wikitext]