Latens

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Latens (från latinets latentia) egenskapen att vara latent. Latenthet. Det har även andra betydelser i psykologi och internet-sammanhang.

Betydelser[redigera | redigera wikitext]

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Latensen berättar huruvida någon egenskap är latent, det vill säga gömd. Exempel på latens är hur den blåögda genen hos en brunögd person med ett blått och ett brunt anlag förblir gömt. Då det bruna anlaget är dominant och det blåa är recessivt förblir det recessiva anlaget latent när det finns ett anlag av båda sorterna.

Psykologi[redigera | redigera wikitext]

Inom psykologin används latens exempelvis som ett uttryck för tiden som passerar mellan ett stimulus och en respons.[1]

Internet[redigera | redigera wikitext]

Inom internet används latens som ett uttryck för hur lång tid det tar att skicka ett datapaket från ett ställe till ett annat. Detta mäts oftast i millisekunder (ms). Tar detta för lång tid uppstår datanätverksfördröjningar. Då tar det lång tid att kommunicera med nätverket. Ett resultat av detta kan vara en hemsida som inte eller bara delvis kan laddas eller ett nätverksspel som laggar (händelser bortfaller, fördröjs eller sker ryckvis).

Reglerteknik[redigera | redigera wikitext]

Inom reglertekniken ett mått på tiden från det att styrsignalen börjat sin förändring och till att pådragsdonet börjat sin förändring. Brukar förkortas med L, efter engelskans Latency. Kallas även Dödtid.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Latens”. Psykologiguiden. Arkiverad från originalet den 25 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140225195516/http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=Latensperiod. Läst 13 november 2012.