Laura (film, 1944)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Laura (film 1944))
Laura
GenreFilm noir, drama, thriller
RegissörOtto Preminger
ProducentOtto Preminger
ManusJay Dratler
Samuel Hoffenstein
Betty Reinhardt
Ring Lardner, Jr.
(ej krediterad)
Baserad påLaura av
Vera Caspary
SkådespelareGene Tierney
Dana Andrews
Clifton Webb
Vincent Price
Judith Anderson
OriginalmusikDavid Raksin
FotografJoseph LaShelle
KlippningLouis Loeffler
Produktionsbolag20th Century Fox
Premiär
Speltid88 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Laura är en amerikansk film noir från 1944 i regi och produktion av Otto Preminger. I huvudrollerna ses Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price och Judith Anderson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Kriminalpolisen Mark McPherson utreder mordet på den vackra och framgångsrika Laura Hunt. Han intervjuar den karismatiska krönikören Waldo Lydecker, en åldrande dandy, som berättar hur han mött Laura och blivit hennes mentor. Hon blev även hans vän och kvinnliga sällskap och han använde sin berömmelse, inflytande och kontakter för att främja hennes karriär.

McPherson frågar även ut Lauras parasiterande playboy till fästman, Shelby Carpenter, som också är manligt sällskap till hennes rika moster, Ann Treadwell. McPherson förhör slutligen Lauras lojala hushållerska, Bessie Clary, som var den som fann Lauras döda kropp.

Genom Lauras vänners vittnesmål, läsningen av hennes brev och dagbok, lär McPherson känna Laura och blir långsamt närmast besatt av henne. Lydecker anklagar honom till och med för att ha förälskat sig i den döda kvinnan. Mark McPherson förstår att Lydecker var avundsjuk på Lauras kavaljerer, som han med hjälp av sin tidningsspalt försökte hålla i schack.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Manuset, skrivet av Jay Dratler, Samuel Hoffenstein, Betty Reinhardt och Ring Lardner, Jr., är baserat på en roman av Vera Caspary, publicerad som följetong 1942 och som bok 1943, med samma titel.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Priser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Vid Oscarsgalan 1945 vann filmen en Oscar och nominerades i fyra övriga kategorier. Joseph LaShelle vann i kategorin Bästa foto, svartvitt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]