Hoppa till innehållet

Lausitzer Neisse

Uppslagsordet ”Neisse” leder hit. För staden med det tyska namnet Neisse i nuvarande Polen, se Nysa. För floden med det tyska namnet Glatzer Neisse i Schlesien, se Nysa Kłodzka.
Lausiska Neisse, gränsen mellan Tyskland och Polen.
Oder–Neisse-linjen, gränsen mellan Tyskland och Polen.

Neisse (Neiße) eller Lausitzer Neisse (högsorbiska Łužiska Nysa; lågsorbiska Łužyska Nysa; tjeckiska Lužická Nisa; polska Nysa Łużycka; tidigare även Görlitzer Neisse), är en biflod till Oder. Den är 252 kilometer lång och avrinningsområdet är 4 297 kvadratkilometer stort. Floden har sin källa vid den tjeckiska byn Nová Ves nad Nisou i Jizerbergen, utgör under större delen av sin sträckning gränsflod mellan Tyskland och Polen, och mynnar i Oder vid byn Ratzdorf i Neissemündes kommun.

På vägen passerar floden de tjeckiska städerna Liberec och Jablonec nad Nisou, innan den viker av norrut längs den tysk-polska gränsen, förbi städerna Zittau, Görlitz/Zgorzelec och Pieńsk. Vid gränsstäderna Bad Muskau och Łęknica passerar floden genom den världsarvslistade Muskauparken. På den sista sträckan norrut passerar floden städerna Forst (Lausitz) och Guben/Gubin vid den tysk-polska gränsen, innan den når Oder.

Sedan 1991 finns en gränsöverskridande europeisk samarbetsregion, Euroregion Neisse, för tjeckiska, polska och tyska städer, kommuner och distrikt i regionen omkring floden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Det finns två bifloder till Oder som kallas Neisse: Glatzer Neisse (på polska: Nysa Kłodzka) och den västligare Lausitzer Neisse. Det är den senare, som i dag utgör gräns mellan Polen och Tyskland, men båda floderna diskuterades som möjliga gränsfloder vid förhandlingarna kring Potsdamöverenskommelsen 1945.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]