Lawrence Skantze

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lawrence Skantze
Lawrence A Skantze.jpg
General Lawrence A Skantze
Information
Född24 juni 1928
The Bronx, New York
Död18 juni 2018 (89 år)
McLean, Virginia, USA
I tjänst förUSA USA
FörsvarsgrenUSA:s flygvapen
Tjänstetid1946–1987
GradUS-O10 insignia.svg General
BefälChef i det amerikanska flygvapnet
Slag/krigKoreakriget
UtmärkelserAir Force Distinguished Service Medal (2)
Legion of Merit (2)
Meritorious Service Medal (2)

Lawrence Albert Skantze, född 24 juni 1928 i New York, död 18 juni 2018 i McLean i Virginia, var en framstående amerikansk militär med rötter i Sverige. Han var fyrstjärnig general vid United States Air Force och befälhavare för det amerikanska flygvapnets överkommando i Andrews Air Force Base, Maryland.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Efter gymnasiet 1946 gick Skantze in i den amerikanska marinen som radiooperatör. År 1948 förflyttades han från atlantflottan till marinakademin i Annapolis, där han tog kandidatexamen i ingenjörsvetenskap 1952. Han placerades sedan som löjtnant i flygvapnet. År 1959 tog han magisterexamen som kärnkraftsingenjör och fortsatte sedan vid officershögskolan i Norfolk, Virginia.

Efter att ha avslutat avancerad pilotutbildning 1953, fick Skantze stridsutbildning och i 1954 placerades han som kommandopilot på Kunsan Air Base i Sydkorea. År 1955 återvände han till USA för att bli assistent åt flygvapenchefen i Georgia och 1959 tog han en doktorsgrad i elektroteknik vid flygvapnets tekniska högskola.

Under de följande 20 åren arbetade Skantze med viktiga delar av USA:s militära forskningsprogram. Det handlade om kärnvapen, missiler, obemannat flyg och flygspaningsradar. Han var även anställd som rådgivare i industriföretag som levererade utrustning till det amerikanska försvaret.

År 1977 återvände Skantze till flygvapnets högkvarter och 1982 utnämndes han till vice stabschef för forskning, utveckling och inköp vid flygvapnets huvudkontor. År 1983 utnämndes han till vice stabschef för USA:s flygvapen i Washington DC och året därpå tog han över kommandot för hela det amerikanska flygvapnet.

Skantzes farfar Charles Albert Leonard Skantze, som utvandrade från Sverige till New York på 1890-talet, var äldre bror till fabrikör John Laurentius Skantzebryggeriaktiebolaget Falken och brorson till fabrikör Herman SkantzeKarlskrona Lampfabrik.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]