Le Mirabeau

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Le Mirabeau
Höghus
Kortsidan av höghuset.
Kortsidan av höghuset.
Officiellt namn Résidence Le Mirabeau
Tidigare namn Hôtel Mirabeau
Land Monaco Monaco
Adress Résidence Le Mirabeau
1 Avenue Princesse Grace/
2 Avenue des Citronniers
98000 Monaco
Principauté de Monaco
Byggherre Caroli Group
Ägare David och Frederick Barclay
Färdigställande 1973
Arkitektonisk stil Modernism
Byggnadsmaterial Betong
Total höjd 81 m
Våningar 26

Résidence Le Mirabeau är ett höghus som ligger på 1 Avenue Princesse Grace[1] alternativt 2 Avenue des Citronniers[2] i Monaco. Den är den tionde högsta byggnaden tillsammans med Le Monte-Carlo Sun och Park Palace inom furstendömet och är 81 meter och har 26 våningar.[3]

Byggnaden uppfördes 1973 av Caroli Group för att vara ett lyxhotell med namnet Hôtel Mirabeau och som drevs av det statliga tjänsteföretaget Société des bains de mer de Monaco. 2004 genomgick hotellet och byggnaden en renovering med hjälp av arkitekterna Ivan Brico och Ange Pecoraro.[4] Redan i december 2007 stängdes hotellet[5] och byggnaden genomgick en ytterligare renovering, den här gången av J.B. Pastor & Fils och med syftet att göra om hotellbyggnaden till ett serviceinriktat bostadshus på uppdrag av de brittiska ägarna och tvillingparet David och Frederick Barclay.[6] Le Mirabeau stod klar för inflyttning under 2010.[1]

Ungern har sitt generalkonsulat i byggnaden.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Résidence Le Mirabeau”. JBPastoretFils.mc. http://jbpastoretfils.mc/?chantier=le-mirabeau&lang=en. 
  2. ^ [a b] ”Consulate general of Hungary in Monaco”. EmbassyPages.com. https://www.embassypages.com/missions/embassy289/. 
  3. ^ ”Tallest buildings in Monaco”. Emporis.com. https://www.emporis.com/statistics/tallest-buildings/city/101590/monaco-monaco. 
  4. ^ ”History: Modern-day Monte-Carlo 1970–today”. MonteCarloSBM.com. http://www.montecarlosbm.com/resort-en-2/history/. 
  5. ^ ”Le Mirabeau”. Emporis.com. https://www.emporis.com/buildings/111029/le-mirabeau-monaco-monaco. 
  6. ^ ”Monaco les grands chantiers de l'hôtellerie monégasque”. MonacoMatin.mc. http://archives.monacomatin.mc/article/monaco/monaco-les-grands-chantiers-de-lhotellerie-monegasque.35865.html. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.