Lego Technic

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
LEGO Technic
Lego technic.jpg
Tidig tekniklegomodell
Typ Byggsats
Företag Lego A/S
Land  Danmark
Period 1977 (1984 under namnet Lego Technic)–
Material Plast

LEGO Technic (tekniklego) är ett Legosystem med mer teknisk inriktning. En modell i Technic-serien har ofta motsvarigheter i fullskala och ofta är flera av förebildernas tekniska funktioner upprepade i modellen. I Technic-modellerna används för det mesta mekaniska anordningar bestående av främst elektriska motorer och kugghjul för att åstadkomma samma resultat som i förlagan.

Serien riktar sig till lite mer erfarna Legoanvändare. Serien introducerades år 1977[1], men inriktningen antog namnet Lego Technic först år 1984.

Modeller och utföranden[redigera | redigera wikitext]

Speciellt i tekniklego, även om det ofta förekommer inom de flesta legosystem, görs fullständiga och detaljerade ritningar till varje modell. Oftast finns två modeller till varje nummer, men vissa kan ha uppemot mellan fem och tio modeller. Vissa av numren som har mer än två modeller kan vara specialdesignade med att extramodellerna byggs utan tillgång till ritning fullt ut, självbygge från en viss grund.

Världens idag (och även genom tiderna) största tekniklegomodell är nr 8110, Mercedes-Benz Unimog U 400, med 2048 bitar, tillverkad år 2011. Fram tills dess från år 2005 (tillverkad 2005) var den största nr 8421, Mobile Crane, med 1884 bitar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Unofficial Lego Builder's Guide by Allan Bedford

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]