Lena (flod)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lena
Flod
Lenas delta från Landsat 2000.
Lenas delta från Landsat 2000.
Länder Ryssland
Världsdel Asien
Källa Bajkalbergen
 - höjdläge 1 640 m ö.h.
Mynning Norra ishavet
Längd 4 472 km
Flodbäcken 2 500 000 km²
Vattenföring
 - medel 17 000 /s
GeoNames 2020860
Lena watershed.png

Lena (ryska: Лена) är en flod i Sibirien i Ryssland. Floden är den tionde längsta i världen och har det nionde största avrinningsområdet. Den är 4400 km lång. Den har sin källa 1640 meter över havet i Bajkalbergen söder om det centralsibiriska höglandet, 20 kilometer väster om Bajkalsjön. Lena rinner åt nordost, förenar sig med bifloden Kirenga och floden Vitim. Den rinner ut på låglandet från och med Jakutsk, där den förenar sig med floden Oljokma och rinner sedan norr tills den förenar sig med floden Aldan. Efter att ha runnit nordväst på grund av bergskedjan Verchojansk förenar floden sig med sitt största tillflöde vilket är bifloden Viljuj för att rinna ut i Laptevhavet som är en del av Norra ishavet.

Floden är navigerbar med båtar längs större delen av sin längd, när den är isfri, och trafikeras av lastbilar på isen på vintern. Det finns bara två broar över floden, en vägbro och en järnvägsbro vid Ust-Kut, den enda hamnen med järnväg vid floden. Den största staden längs floden är Jakutsk, dit järnväg byggs och en bro planeras.

Vid utflödet har Lena ett floddelta på 10 800 km² som är 400 kilometer brett och floden delar upp sig i sju huvuddelflöden, där det viktigaste är det östligaste som heter Bylov. Detta delta är frusen tundra under sju månader av året, men i och med våren i maj övergår regionen till att bli ett bördigt våtmarksområde. Delar av deltat är naturskyddsområde.

Namnet Lena tros komma från ordet Jelju-Ene, vilket betyder "den stora floden" på evenki, det språk som talas av nomadfolket evenker.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]