Levit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

I den judiska traditionen är en levit (hebreiskt namn:לֵוִי, Lēwî, betydelse: förening, anslutning[1]) en medlem av den hebreiska Levis stam, en av de tolv folkstammar som tillsammans utgjorde Israels folk. Leviterna var de enda av stammarna som fick städer men inget landområde när Josua ledde israeliterna in i Kanaans land. Levis stam fick det speciella uppdraget att utföra en del religiösa tjänster och hade även en del andra åtaganden.

I Bibeln[redigera | redigera wikitext]

Stammen är namngiven efter Levi, en av de tolv sönerna till Jakob (även kallad Israel). Levi hade tre söner: Gershon, Kehat, och Merari (Genesis 46:11:HE).

 
 
 
 
 
 
 
 
Levi
 
 
 
Melka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gershon
 
Kehat
 
Merari
 
Jokebed
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amram
 
Jishar
 
Hebron
 
Ussiel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mirjam
 
Aron
 
Mose
 
 
 

Kehats son Amram var far till Mirjam, Aron och Mose. Ättlingarna till Aron: Kohanim ("Präster"), hade den speciella rollen som präster i Tabernaklet i vildmarken och även i Jerusalems tempel. De återstående leviterna (Levi'yimHebreiska), delades in i tre grupper (ättlingarna till Gershon, eller Gershoniter, ättlingarna till Kehat, eller Kehatiter och ättlingarna till Merari, eller Merariter) som fyllde olika roller i Tabernaklets och senare i Templets religiösa ritualer.

Efternamn[redigera | redigera wikitext]

En del leviter har antagit ett besläktat efternamn för att utmärka sin status. På grund av skilda geografiska platser så har namnen flera varianter:

 • Levi, Lévy - Hebreiska för "Levit", lika vanligt i ashkenazisk och sefardiska grupper.
 • HaLevi, Halevi och Halevy är hebreiska och betyder alla "Levin" eller "Leviten."
 • Levin - en rysk variation, även Levine eller Lavine (uttalat \le-°vi-n\ och rimmar på "ravin" eller i en del fall, amerikaniserat som \lö-°vajn\ och rimmar på engelska "divine") och Lewin en polsk variation. Ibland kompletterat med det tyska 'thal' (dal) till Levinthal eller Leventhal och -sohn och -son till Levinson eller Levinsohn som ett patronym, och med slaviskt -ski och -sky suffix Levinski, Levinsky, Lewinski och Lewinsky ('e'et ofta ersatt med 'a' i tyska områden).
 • Lewicki polska "av Leviterna", även Lewicka, Lewycka, Lewycki, Lewycky, Lewicky, Levicki, Levicky (kan även komma från ortnamn i Polen).
 • Lewita poliska "Levite" eller Levita latiniserat, med slaviskt suffix -an/in Lewitan, Levitan, Levitin, Lewitin, och med extra suffix -ski/sky Levitanski, Lewitanski, Levitansky, även Lewitas, Levitas, vitryskt.
 • Varianter från jiddischka "Leyvik", en smeknamnsform av Leyvi: Levitch ukrainsk variant, även Levicz, Levis, Levitz, Lewicz, Lewitz, Lewis, och med -ski och -sky suffix Leviczky, Levitski, Levitsky, Lewitski och Lewitsky ('e' och 's' ofta ersatta med 'a' och 'z' i tyska områden).
 • Loewy, Löwi, Löwy, och Loewe tyska eller schweiziska variationer (även om det vanliga ursprunget för dessa namn är Loewe, det tyska ordet för "lejon").
 • Leevi - en finsk variation.
 • Lewisohn och Lewysohn är tyska patronymikon, betyder "son till Levi".

Att ha efternamnet Levi eller någon variant på det betyder inte att man är levit och många leviter har inte sådana namn. Levitisk status går genom familjerna från förälder till barn. I traditionell judaism så är stamstatus bestämd genom den biologiska faderns ursprung.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Illustrerat bibellexikon, Oslo 1967

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 • MLK--A Mystery Belonging to the King vol. 1 av Grena, G.M., 2004, ISBN 0-9748786-0-X
 • Zarlengo, Michael. Tabernacle Gifts. Dallas, Texas: Michael Zarlengo Publishing, 2005.