Lewes FC

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lewes Football Club är en engelsk fotbollsklubb från Lewes, East Sussex i England. Den bildades 1885 och hemmamatcherna spelas på The Dripping Pan i Lewes. Smeknamnet är The Rooks.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lewes bildades under ett möte på en lokal pub 1885. Till att börja med så bar man gröna tröjor men sedan 1893 har man ett rött och svart set. Man har alltid spelat sina hemmamatcher på the Dripping Pan (oftast bara kallad The Pan). Man vet att planen använts för fotbollsspel innan Lewes bildades, och även använts av lokalbefolkningen till rekreation så länge man kan minnas.

Man vann Mid-Sussex Football League två gånger (1910-11 och 1913-14) innan första världskriget, och 1920 var man med och startade Sussex County Football League. Man kom tvåa vid fyra tillfällen innan man säsongen 1964-65 lyckades vinna ligatiteln, inför nästa säsong flyttade man till Athenian League.

Säsongen 1967-68 vann man Division 2 och 1969-70 Division One och därmed spel i Premier Division, där spelade man till 1977 då man gick med i Isthmian League som expanderade och utökade antalet divisioner. Till att börja med så spelade man i Division Two men efter att ha kommit tvåa 1979-80 så flyttades man upp i Division One. De kommande 11 säsongerna kom man sexa vid två tillfällen, annars placerade man sig i de nedre delarna av tabellen större delen av tiden innan man flyttades ned till Division Two 1991. Man tog sig tillbaka i Division One direkt men degraderades sedan två år i rad så att man var nere i Division Three.

Under säsongen 1998-99 anställdes Jimmy Quinn som manager och två år senare kom man 2:a och flyttades upp till Division Two som man vann och flyttades upp ännu en gång, den här gången till Division One South då ligan gjort en omorganisation. Steve King tog över som manager och säsongen 2003-04 vann man Division One South.

2004 genomdrev The Football Association en omfattande omstrukturering av National League System (NLS) och skapade två nya regionala divisioner i Football Conference. Detta gjorde att Lewes flyttades upp till Conference South istället för Isthmian Leagues Premier Division efter att de spelat tre slutspels matcher, detta fick till följd att de avancerade två divisioner.

Säsongen 2007-08 vann man Conference South och flyttades upp till Conference National för första gången i klubbens historia.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

FA-cupen[redigera | redigera wikitext]

Lewes har nått första omgången av FA-cupen tre gånger. Säsongen 2001-02 mötte de Stoke CityBritannia Stadium och förlorade med 2-0. 11 november 2006 förlorade de med 4-1 på hemmaplan mot Darlington, och 10 november 2007 förlorade de borta med 3-0mot Mansfield Town.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]