Isthmian League

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Isthmian League (Ryman Football League) är en engelsk fotbollsliga som täcker London och Sydöstra England. Den grundades 1905 och har tre divisioner. Toppdivisionen Premier Division ligger på nivå 7 i det engelska ligasystemet. Den är en matarliga till Conference South.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ligan grundades 1905, och den var starkt för amatörism. Mästarlaget fick inte ens en pokal, ligans policy var att äran var tillräcklig. Lag som inte hade tillräckligt med pengar flyttade till Isthmian League medan lag med ambitioner och pengar flyttade till Southern League.

Fast ligan etablerat sig som en av de starkaste ligorna i landet, (med flera vinnaren av FA Amateur Cup,) ansågs den ligga på en lägre nivå än Southern League och Northern Premier League, vilka var de regionala halvprofessionella toppligorna.

Ligan började tillåta professionalism under 1970-talet, fast den vägrade delta i bildandet av Alliance Premier League 1979. Två Isthmian klubbar, Enfield och Dagenham, avvek till APL 1981, men det var inte förrän 1985 som mästarna i Isthmian League fick en plats i den nyligen omdöpta Football Conference.

Sedan 1985 har inget lag vunnit titeln två gånger (det hade hänt 22 gånger tidigare); Canvey Island lyckades dock komma på andra plats tre år i rad (2000-01, 01-02, 02-03) innan de vann ligatiteln 2003-04.

Namnet på ligan syftar troligen på högtidlighållandet av det antika Isthmiska spelen, döpt efter isthmus från Korinth.

Liga expansion[redigera | redigera wikitext]

Ligan expanderade över åren från de sex klubbar som var med den första säsongen till fjorton stycken säsongen 1921-22. De kommande femtio åren gavs bara ett fåtal nya klubbar tillträde till ligan, huvudsakligen för att fylla ut vakanser efter klubbar som lämnade den. 1973 bildades en andra division och 1977 en tredje. De tre divisionerna döptes till Isthmian League Premier Division, First Division och Second Division.

De flesta nya klubbarna kom från Athenian League som också hade hållit amatörismen högt. Athenian League lades ned 1984 när Isthmian League Second Division delades i en North och South division. Dessa strukturerades om igen till Second och Third divisions 1991.

2002 strukturerades ligan om igen när First och Second Divisions slogs ihop för att bli Isthmian League First Division (North) och (South), Third Division döptes om till Second Division. Isthmians tre matarligors toppdivisioner (Combined Counties Football League, Essex Senior League och Spartan South Midlands Football League) spelades på samma nivå som till Second Division, och vinnarna i dessa hade möjlighet att gå rakt in i First Division.

Nuvarande struktur[redigera | redigera wikitext]

2004 genomdrev The Football Association en omfattande omstrukturering av National League System (NLS) och skapade nya regionala divisioner i Football Conference. Isthmian League minskades till tre divisioner igen och dess upptagningsområde ändrades för att för att inte överlappa Southern Football Leagues område.

Ytterligare omorganisationer gjorde att två regionala divisioner North och South återskapades 2006 samtidigt som Second Division lades ned.

Ligan har en ligacup som lag i alla divisioner får delta i.

Ett lag Clapton FC spelade i ligan från starten 1905 ända till 2006 då de flyttade till Essex Senior League inför säsongen 2006-07.