Ligne de Cerdagne

Ligne de Cerdagne
Le train jaune au PN 32 (2) par Cramos.jpg
Tåg littera Z 100 nära linjens högsta punkt vid stationen Bloquère - Eyne i kommunen La Cabanasse
Allmänt
PlatsFrankrike
Antal stationer22
SträckaVillefranche-de-ConflentLatour-de-Carol
Anslutande linjer1910
Organisation
ÄgareUrsprungligen: Compagnie des chemins de fer du Midi et du Canal latéral à la Garonne
Idag: Réseau Ferré de France
TrafikoperatörSNCF
Tekniska fakta
Längd63 kilometer
Högsta punkt1 593 m ö.h.
Lägsta punkt428 m ö.h.
Spårvidd1000 millimeter
Största lutning60 
Högsta hastighet55 km/h
Pont Séjourné
Viadukten i L'Isle-Jourdain

Ligne de Cerdagne, också benämnd Train jaune, är en 62,5 kilometer lång fransk smalspårig järnvägslinje med spårvidd 1000 mm mellan Villefranche-de-Conflent och Latour-de-Carol i departementet Pyrénées-Orientales. Den ägs av franska staten via Réseau Ferré de France och passagerartrafiken bedrivs sedan 1938 av SNCF med gulfärgade motorvagnståg, vilket gett den smeknamnet "Gula tåget".

Järnvägslinjen står i förbindelse med resten av det nationella nätet i båda ändar och också med det spanska nätet. Den östra ändstationen Villefranche-de-Conflent ligger i direkt anslutning till linjen från Perpignan till Villefranche-de-Conflent. Den västra, internationella ändstationen Latour-de-Carol ansluter till linjen från Portet-Saint-Simon till Puigcerda och vidare till Toulouse med en standardspårvidd på 1 435 mm samt till linjen från Ripoll till Latour- de-Carol, som trafikeras på bredspårig bana med spårvidd på 1 668 mm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Compagnie des chemins de fer du Midi et du Canal latéral à la Garonne fick 1903 koncession för en järnväg mellan Villefranche-de-Conflent och Bourg-Madame och 1914 gavs koncession för en förlängning av järnvägen från Bourg-Madame till den franska gränsstationen för den transpyreneiska linjen mellan Ax-les-Thermes i Frankrike och Ripoll i Spanien. Anläggandet påbörjades 1903, och avsnittet till Mont-Louis slutfördes 1910, följt av en förlängning till Latour-de-Carol 1927.

Mellan 1910 och 1933 drevs linjen av Compagnie des Chemins de fer du Midi. Åren 1934–1938 drevs den i det fusionerade Chemin de Fer de Paris à Orléans et du Midi. Efter nationaliseringen av det franska järnvägsnätet trafikeras banan sedan 1938 av SNCF.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]