Linas Matkasse

Från Wikipedia
Carolinas Matkasse AB
Org.nr556774-6101
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Spånga, Sverige
NyckelpersonerWalker Kinman
VD
BranschMatkasseföretag
ProdukterLivsmedel
Antal anställda114 (2019)
Historik
Grundat17 april 2008
GrundareCarolina Gebäck
Ekonomi
Omsättning 427,634 miljoner SEK
Rörelseresultat 10,839 miljoner SEK
Vinst efter skatt 36,297 miljoner SEK
Tillgångar 281,428 miljoner SEK
Eget kapital 167,504 miljoner SEK
Struktur
ÄgareActon Capital
Niklas Aronsson
Creandum
Carolina Gebäck
Herkules
Övrigt
WebbplatsLinasmatkasse.se
FotnoterStatistik från 2019 års bokslut.[1]

Linas Matkasse är ett svenskt matkassekoncept, grundat 2008[2]. De största ägarna är Angur Invest, Niklas Aronsson, Olle Qvarnström och Carolina "Lina" Gebäck. Linas Matkasse är en del av Cheffelo (tidigare LMK Group), som är en ledande leverantör av matkassar i Norden. Koncernen har verksamhet i Sverige, Norge och Danmark och verkar under varumärkena Linas Matkasse, Godtlevert, Adams Matkasse och RetNemt. År 2022 omsatte koncernen 1 081.4 MSEK och levererade cirka 17 miljoner måltider till sina kunder. Cheffelo är noterat på Nasdaq First North Premier Growth Market (CHEF) [3].

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Företagshistorik[redigera | redigera wikitext]

Hela bolaget var 2015 värderat till ungefär 900 miljoner kronor.[4] Lina Gebäck och Niklas Aronsson försökte under våren 2015 sälja Linas Matkasse. Bland spekulanterna fanns bland annat dagligvarukoncernen Axfood och det tyska matkasseföretaget Hellofresh. Priset var satt till 750 miljoner kronor, men ingen spekulant var intresserad av att köpa Linas Matkasse för det priset.[5]. Ägarna började vid denna tidpunkt att se sig om efter andra lösningar. I juli 2015 annonserades att det norska riskkapitalbolaget Herkules hade gått in som ny storägare. Herkules ägde då 30% av Linas Matkasse. De ursprungliga ägarna behöll gemensamt majoriteten i bolaget.[6] Bolaget offentliggjorde den 9 mars 2021 sin avsikt att erbjuda aktier till allmänheten samt att notera aktierna på Nasdaq First North Premier Growth Market, vilket skedde den 29 mars[7]. I oktober 2023 ändrades [8] företagets namn från LMK Group till Cheffelo, för att bättre representera den skandinaviska verksamheten.

Koncept[redigera | redigera wikitext]

Den som abonnerar på Linas Matkasse för hemleverans av skräddarsydda måltidslösningar innehållande recept och råvaror regelbundet. Det finns ett brett urval av recept kunderna kan välja från eller matkassar för olika kostinriktningar och för två eller fyra personer.[9] Genom att ingredienserna köps in baserat på kundernas beställning och leveranserna endast innehåller det som behövs för att tillaga maträtterna undviks matsvinn i flera led. [10]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]