Linje Lusta (pjäs)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Marlon Brando i Linje Lusta, fotograferad 1948.

Linje Lusta (originaltitel: A Streetcar Named Desire) är en pjäs skriven av Tennessee Williams år 1947. Williams tilldelades Pulitzerpriset för pjäsen. Den hade premiär på Broadway i New York den 3 december 1947.

Handling[redigera | redigera wikitext]

De två systrarna Stella och Blanche DuBois växte upp på en plantage tillsammans. Stella bestämmer sig för att lämna plantagen för att flytta till New Orleans. Där träffar hon Stanley Kowalski, som hon gifter sig med.

Stanley är ingen svärmorsdröm, direkt. Han är väldigt självisk och brutal, men Stella gör ingen stor sak av det utan finner sig helt enkelt i hans beteende. De lever ett lyckligt liv tillsammans, tills den dag då Blanche dyker upp. Blanche har försatt sig i skulder, förlorat gården och drabbats av alkoholproblem. Dessutom har hon problem med nerverna.

Andra versioner[redigera | redigera wikitext]

  • Pjäsen har filmatiserats två gånger, först i USA år 1951 och sen i Sverige år 1981. Den första filmatiseringen tilldelades fyra Oscars.

Populärkulturella referenser[redigera | redigera wikitext]

  • I ett avsnitt av TV-serien Simpsons ska pjäsen sättas upp i den fiktiva staden Springfield. I den uppsättningen av pjäsen spelar Ned Flanders Stanley och Marge Simpson Blanche.