Tennessee Williams

Från Wikipedia
Tennessee Williams
Tennessee Williams 1965.
Tennessee Williams 1965.
FöddThomas Lanier Williams III
26 mars 1911
Columbus, Mississippi, USA
Död25 februari 1983 (71 år)
New York, New York, USA
YrkeDramatiker
NationalitetAmerikan USA
SpråkEngelska
Verksam1928–1983
Genrertalat drama
Noterbara verkLinje Lusta, Katt på hett plåttak
HemortClarksdale, Columbus, Mississippi, New Orleans och Saint Louis
PartnerFrank Merlo
Pancho Rodríguez y González
Namnteckning

Thomas Lanier "Tennessee" Williams III, född 26 mars 1911 i Columbus i Mississippi, död 25 februari 1983 i New York i New York, var en amerikansk dramatiker. Han var en av de mest betydelsefulla dramatikerna i USA under 1900-talet. Hans författarskap kännetecknas av starka och problemfyllda skildringar av människor och konfliktfyllda mänskliga relationer.

Han fick smeknamnet Tennessee av klasskamrater i St. Louis, Missouri på grund av sin sydstatsdialekt. 1948 belönades han med Pulitzerpriset för Linje Lusta och 1955 för Katt på hett plåttak. Hans litterära stil kallas Southern Gothic. Williams bodde i French Quarter i New Orleans i många år.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Williams föddes i Columbus men flyttade med sin familj till St. Louis 1918. Fadern Cornelius Williams arbetade som resande skoförsäljare.

Williams syster Rose, som han stod mycket nära, led av allvarliga nervösa sammanbrott och fick diagnosen schizofreni. Hon tillbringade huvuddelen av sitt vuxna liv på mentalsjukhus. Efter flera misslyckade terapiförsök tillät föräldrarna till slut lobotomi. Operationen (som utfördes i Washington D.C 1943) misslyckades och Rose handikappades för livet. Detta blev ett hårt slag för Williams, som aldrig förlät föräldrarna. I pjäsen Plötsligt i somras skildras en familj där en syster anses galen; det är dock egentligen föräldrarna som lever i en låtsasvärld där de vägrar inse sanningen om sin omvärld och där modern kväver sin son och vägrar inse att han är homosexuell.

I sina memoarer skrev Williams att han var bisexuellt aktiv redan som tonåring, men biografiförfattaren Lyle Leverich menade att hans homosexuella relationer skedde senare, närmare trettioårsåldern. Williams längsta och mest lyckliga förhållande var med sin sekreterare Frank Merlo, en man som tidigare tjänstgjort i den amerikanska armén. Relationen varade från 1947 till Merlos död i lungcancer 1961. Paret bodde delvis i New York och förhållandet gav Williams stadga under en tid då han producerade sina mest bestående och framgångsrika verk. Merlo gav stöd under Williams depressioner och mot rädslan att bli sinnessjuk som systern. Efter Merlos död sjönk Williams ned i en decennielång depression och ett alkoholmissbruk.

Tennessee Williams misshandlades av fem tonåringar i januari 1979 i Key West, men blev inte allvarligt skadad. Händelsen var en av de våldsamheter mot homosexuella som uppstått efter att en lokal baptistpastor publicerat en moraliserande annons mot homosexualitet. Några kritiker talade negativt om de "excesser" som förekommer i William verk, vilket egentligen var kritik mot Williams sexuella läggning.

Tennessee Williams dog vid 71 års ålder och dödsorsaken påstås vara att han satte en kapsyl i halsen. Vissa personer, däribland hans bror Dakin, menar att han blev mördad. En annan tänkbar orsak till hans död sägs vara drogmissbruk.

Williams begravdes på Calvary Cemetery i St. Louis trots att han hade önskat en havsbegravning i närheten av den plats där poeten Hart Crane begravdes (han betraktade Crane som en av sina mest betydande inspirationskällor). Rättigheterna till hans verk tillföll Sewanee, The University of the South genom en stiftelse uppkallad efter hans farfar Dakin Williams.

Författarstil och verk[redigera | redigera wikitext]

Karaktärerna i hans pjäser ses ofta som direkta skildringar av hans familjemedlemmar. Laura Wingfield i Glasmenageriet anses vara en framställning av systern Rose och Amanda Wingfield modern. Somliga menar att även karaktären Blanche DuBois i Linje Lusta är en version av modern. Lobotomimotivet förekommer i Plötsligt i somras. Många av hans karaktärer anses vara självbiografiska speglingar av honom själv, som Tom Wingfield i Glasmenageriet och Sebastian i Plötsligt i somras.

Williams hann skriva ett sjuttiotal dramer och några operalibretton, av vilka många även blev filmer. Flera filmatiseringar av hans pjäser belönades med Oscars och Golden Globe. Bland de mest kända finns Linje Lusta med Marlon Brando och Vivien Leigh, Katt på hett plåttak med Liz Taylor och Paul Newman, Iguanans natt med Richard Burton och Ava Gardner samt Min kropp är fördömd med Natalie Wood och Robert Redford. Alla hans stora dramer har uppförts också i Sverige, regisserade av bland andra Ingmar Bergman.

Pjäser i urval[redigera | redigera wikitext]

Tryckta översättningar[redigera | redigera wikitext]

Otryckta översättningar[redigera | redigera wikitext]

Romaner[redigera | redigera wikitext]

  • Mrs Stones romerska vår (The Roman spring of Mrs. Stone) (översättning Thomas Warburton, Bonnier, 1951)
  • Moise and the World of Reason (1975)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]