Logisim

Från Wikipedia
Logisim
Logisim-icon.svg
UtvecklareCarl Burch
Först släpptapril 2001
Senaste utgåva2.7.1
(21 mars 2011)
Skriven iJava
Utvecklingsstatusinaktiv
Operativsystemmultiplattform
Typsimulering
SpråkEngelska, grekiska, tyska, spanska, portugisiska, ryska
LicensGNU GPL
Webbplatswww.cburch.com/logisim

Logisim är en programvara för simulering av digitala logiska kretsar. Programmet är fri programvara i enlighet med GNU General Public License.[1] Det är skrivet i Java med grafiken gjord i Swing-biblioteket och körs på Linux, Windows, samt macOS.

Programmets syfte är att på ett enkelt och grafiskt sätt simulera olika logiska kretsar. Det utgår ifrån boolesk algebra, 1 eller 0, och kan därifrån med enklare grindar bygga upp till större digitala kretsar så som t-vippor eller d-latchar.[2] Nackdelen med denna förenkling är en brist på möjlighet till mer professionell utveckling på större skala, då text-baserade simulatorsspråk som Verilog eller VHDL är mer användbara.

Utvecklingen av programvaran avbröts 2014 av dess skapare, utan några planer på fortsättning.[3] Det finns dock olika forks av Logisim, och liknande program som är aktiva, bland annat Logisim-evolution[4] eller Digital.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Logisim: GNU Public License”. www.cburch.com. http://www.cburch.com/logisim/gpl.html. Läst 28 oktober 2021. 
  2. ^ ”Logisim”. www.cburch.com. http://www.cburch.com/logisim/index.html. Läst 29 oktober 2021. 
  3. ^ ”Logisim: Version announcement”. www.cburch.com. http://www.cburch.com/logisim/retire-note.html. Läst 29 oktober 2021. 
  4. ^ ”Logisim-evolution”. logisim-evolution. 28 oktober 2021. https://github.com/logisim-evolution/logisim-evolution. Läst 29 oktober 2021. 
  5. ^ ”Digital”. 28 oktober 2021. https://github.com/hneemann/Digital. Läst 29 oktober 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]