Henry Every

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Long Ben Avery)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Henry Every.

Henry Every, eller Henry Avery, även känd som Long Ben, född 1659 i Newton Ferrers, England, död i Bideford 1699, var en ökänd pirat. Hans riktiga namn var Henry Every och som många andra pirater hade han flera alias, bland andra John Avery, Long Ben och Benjamin Bridgeman.

Mycket lite är känt om Henry Everys liv före piratkarriären, men man vet att han opererade som slavhandlare i Karibien utan tillstånd under det sena 1600-talet. Han var en av få pirater som undkom med livet i behåll och som dessutom kom över en enorm förmögenhet även efter piratlivet. Allt detta trots hans synnerligen kriminella liv. Bland annat lär Every ha plundrat ett kolossalt skepp och fått tag i dess stora skatt. Kapningen av detta skepp urartade i en orgie av våldtäkter och fylleslag.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Henry Avery har även varit med i den Brittiska sci-fi serien Doctor Who under avsnittet The Curse Of The Black Spot  ; han är under avsnittet spelad av skådespelaren Hugh Bonneville. Han var även med i TV-spelet, Uncharted 4: A Thief's End där hela spelet handlade om att hitta hans skatt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]