Västindien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Västindien

Västindien eller Karibien avser vanligen den kedja av öar som ligger öster om det centralamerikanska fastlandet och som utgör en skiljelinje mellan Atlanten och Karibiska havet. Den delas in i Antillerna (Små Antillerna och Stora Antillerna), Bahamas samt Turks- och Caicosöarna.

Turism[redigera | redigera wikitext]

Nu för tiden är turismen en av de största näringarna i hela Västindien och den främsta orsaken till att européer besöker området. Hos många av de mindre öländerna består över 20% av BNP:n av turismen. Hos till exempel Antigua och Barbuda, Anguilla och Saint Lucia består över 50% av BNP:n av turism.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Namnet Västindien kommer sig av att Christofer Columbus, som trodde att han kommit fram till Indien när denne länge seglat västerut över Atlanten (letandes efter sjövägen till Indien), och egentligen kommit till den karibiska övärlden. På den tiden kände man inte till de amerikanska kontinenterna och bara landvägen till Indien, österut från Europa.

Länder i Västindien[redigera | redigera wikitext]

Västindien

Självständiga stater[redigera | redigera wikitext]

Särskilda områden[redigera | redigera wikitext]

Demografi[redigera | redigera wikitext]

En stor del av dagens befolkning i Västindien är ättlingar till de afrikanska slavar, som togs till övärlden som arbetare åt de europeiska kolonisationsmakterna. Det finns föga spår efter ursprungsbefolkningen, då de var de första som fick sätta livet till under spanjorernas första kolonisationstid. En annan tämligen betydande del av befolkningen utgörs även av kolonisatörernas ättlingar.

Sjöröveri[redigera | redigera wikitext]

Under 1600- och 1700-talen bedrev kolonialmakterna (främst Storbritannien och Spanien) mycket handel i Västindien, som också var en viktig del av triangelhandeln. Kontrollerna på haven och handelslederna var ännu inte lika hårda som kring Europa, varför det förekom mycket sjöröveri i Västindien under den tiden. Västindien har till och med blivit känt för allt sjöröveri och de båda förknippas ofta med varandra. Många sjörövare har blivit kända (och ökända) för eftervärlden av olika anledningar.

Några av dem är:

Se även[redigera | redigera wikitext]