Louise Fusil

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Louise Fusil, född 1771, död 1848, var en fransk skådespelare. Hon är känd för sina memoarer, som beskriver hennes liv under franska revolutionen.[1] Hennes memoarer skildrar hennes liv i skådespelarkarriär i Österrikiska Nederländerna, Skottland och Ryssland då hon levde i landsflykt undan revolutionen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till skådespelarna Henri Liard Fleury och Catherine Derufosse och sondotter till François Liard Fleury, skådespelare vid Théâtre-Français i Paris. Hon gifte sig med skådespelaren Claude Fusil, från vilken hon separerade.

Hon hade en medelmåttigt framgångsrik karriär och fick goda omdömen utan att för den skull tillhöra de mest berömda artisterna. Hon nämns 1791 som engagerad vid den kortlivade Théâtre des Beaujolais vid Rue Richelieu i Paris, där hon fick goda recensioner. Hon turnerade sedan i de Österrikiska Nederländerna, och engagerades sedan i Skottland. Hon var sedan verksam i Ryssland fram till att hon 1812 återvände till Frankrike. Hon avled i fattigdom.

Memoarer[redigera | redigera wikitext]

Hennes memoarer Souvenirs d'une actrice utgavs 1841. De blev populära och har fått beröm för sin underhållande stil, men också kritik, då de många intressanta historiska händelser de skildrar ofta har belagts med felaktigheter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Yalom, Marilyn, Blodsystrar: kvinnors hågkomster av franska revolutionen, Rabén Prisma, Stockholm, 1997

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]